Societat 03/05/2014

Els artistes obren els seus tallers i dialoguen amb els visitants

Torna la iniciativa Tallers Oberts, que inclou actuacions musicals i teatrals, exposicions, xerrades i vermuts, entre d'altres

Martí Cornet
3 min
Els artistes obren els seus tallers i dialoguen amb els visitants

BarcelonaEl pintor barceloní Benjamí Tous va tardar exactament 365 dies a fer una de les seves obres més ambicioses, 'El gran quadre de l’amor'. Cada dia, des de l’1 de gener fins al 31 de desembre del 2013, el Benjamí dibuixava un personatge diferent –amb figures tan diverses com un romà, l’actriu Greta Garbo i un minotaure– fins a formar l’atapeït quadre amb el motiu de l’amor de fons. “La idea d’aquest quadre em va venir de la cançó de Jaume Sisa 'Qualsevol nit pot sortir el sol', que també evoca personatges molt diversos”, explica Benjamí Tous.

El Benjamí obrirà aquests dies el seu taller del carrer Ortigosa, situat a Ciutat Vella, per ensenyar i explicar a qui vulgui aquesta i altres obres que ha fet darrerament. El taller del Benjamí és un dels prop de 150 tallers que obren les portes al públic durant un cap de setmana d’aquest mes de maig amb motiu de la iniciativa Tallers Oberts Barcelona, que se celebra un any més a la capital catalana. L’objectiu d’aquesta iniciativa, organitzada per l’Associació d’Artistes i Artesans A-FAD, és acostar l’activitat dels artistes, que habitualment treballen a porta tancada, de manera solitària –sense ningú que els 'molesti'–, a l’abast dels ciutadans, grans i petits, barcelonins i visitants, perquè puguin conèixer de primera mà tot el procés que hi ha darrere de la creació d’una obra d’art.

Els tallers dels artistes s’obriran durant uns dies en concret, depenent del districte on estan situats: del 9 a l’11 de maig els del Poble-sec, del 16 al 18 de maig els de Ciutat Vella, del 23 al 25 de maig els de Sarrià i del 24 al 25 de maig els de Gràcia i el Poblenou.

Connectar públic i artista

Tallers Oberts busca escurçar la distància que hi ha habitualment entre artista i públic, i fomentar que el públic entri en l’espai més íntim de l’artista –el seu taller– perquè pugui conèixer la seva dimensió més personal, el motiu pel qual crea, per què fa servir una determinada tècnica, en què s’inspira... “L’objectiu de Tallers Oberts no és vendre, és ensenyar”, explica Benjamí Tous. “No es tracta de muntar una botigueta, sinó simplement d’obrir les portes perquè públic i artista puguem connectar”. El pintor barceloní reconeix que, després de la vintena d’anys que fa que participa en la iniciativa Tallers Oberts, ha pogut conèixer gent de tota mena, i fer grans amistats, que l’han portat fins i tot a fer nous projectes conjuntament. “La diversitat cultural de la gent que visita els tallers és enorme: hi trobes tant heterosexuals com homosexuals, tant autòctons com estrangers, i de llocs tan diversos com Rússia, la Xina, Amèrica, Grècia o fins i tot l’Àfrica”, assegura Benjamí Tous.

Un munt d’activitats

L’obertura dels espais de creació dels artistes al públic no és pas l’única proposta de Tallers Oberts, ni de bon tros. El programa d’activitats és molt extens: hi ha actuacions musicals i teatrals, exposicions, xerrades, vermuts, etc. S’organitza, també, una gimcana per a nens a Ciutat Vella els dies 16, 17 i 18 de maig, una festa de disfresses al Poblenou el dissabte 24 de maig al vespre i una exposició a Sarrià, titulada 'Integr’art', que té el propòsit d’integrar el col·lectiu de discapacitats en un projecte de disseny.

A més, aquest any es posa en marxa el concurs 'Millor foto de Tallers Oberts'. Qui vulgui pot enviar fotografies sobre el certamen al compte d’Instagram de l’A-FAD (@afad_associacio), amb el 'hashtag' #TallersOberts.

Sens dubte, una de les activitats més importants de Tallers Oberts, que ja fa uns anys que es du a terme, és l’exposició "Síntesi 2014", que recull una selecció d’obres d’art i artesania contemporànies d’uns quants dels artistes que participen a Tallers Oberts i que s’exposen al Centre d’Art Santa Mònica, a la Rambla barcelonina. L’exposició, que és de caràcter gratuït, s’inaugurarà dimarts que ve, 6 de maig, a les 19.30 i estarà oberta fins al diumenge 1 de juny, de les 11.00 a les 21.00 de dimarts a dissabte, i de les 11.00 a les 17.00 els diumenges.

Tot el programa complet d’activitats el podeu trobar a www.tallersobertsbarcelona.cat, on hi ha informació detallada de tots els tallers dels artistes que s’obren al públic, i també dels seus horaris d’obertura.

stats