Societat 22/02/2018

Tots els centres de primària tindran equips especialitzats en salut mental

Per atendre els casos lleus Salut triplica el nombre de psicòlegs, psiquiatres i infermers als CAP

Paula Paño
2 min
Una imatge d'arxiu de la consulta en un centre d'atenció primària / FRANCESC MELCION

BarcelonaEl departament de Salut triplicarà el nombre de treballadors especialitzats en salut mental –psicòlegs, psiquiatres clínics i infermers– a l’atenció primària, que passaran de 100 a 300. L’objectiu és incrementar la detecció precoç de casos i millorar la promoció en l’àmbit comunitari. En la mateixa línia, Salut vol apostar per un model que eviti el consum de fàrmacs i per incrementar l’atenció psicològica.

El secretari general del departament en funcions i director del CatSalut, David Elvira, ha assegurat aquest dijous que “per aconseguir evitar la cronificació, el millor és optar per un model preventiu”. Elvira ha recordat que la salut mental va rebre un impuls de 70 milions d’euros en el pressupost el 2017, que s’ha prorrogat aquest any. Aquesta inversió addicional es veurà reflectida en un augment de 650 professionals dedicats a l’atenció dels trastorns mentals, dels quals 300 treballaran conjuntament amb els centres d’atenció primària. Salut ha replantejat el model d’atenció als trastorns mentals i les addiccions i, a partir d’ara, vol que l’atenció primària agafi més força en la detecció de casos i que només les persones amb trastorns mentals greus passin a serveis especialitzats.

D’altra banda, vol enfocar els serveis especialitzats a la recuperació i la inserció social de les persones amb trastorns mentals greus. Segons el departament, augmentarà en 175 els professionals dels equips que treballen amb els pacients més greus. Aquest augment de personal suposa doblar en un any el nombre de professionals. “Tenim una població més fràgil, més envellida i amb més patologies cròniques que s’ha vist afectada per l’impacte d’una crisi social i econòmica que ha afectat tota la població, però que ha afectat més les persones amb trastorns mentals”, segons Elvira.

"Tenim una població més fràgil, més envellida i amb més patologies cròniques que s'ha vist afectada per l'impacte d'una crisi social i econòmica que ha afectat tota la població, però que ha afectat més les persones amb trastorns mentals", ha assegurat Elvira. El perfil de les persones que pateixen un trastorn mental és el d'un "home, de mitjana edat, sense feina i amb pocs recursos econòmics". Ells tenen "més possibilitats de patir depressions o ansietat".

Un programa aturat per la crisi

L'any 2007 es va iniciar el desplegament de diferents programes de col·laboració entre atenció primària i salut mental, que, però, es va veure truncat per la crisi econòmica. Ara el departament vol acabar la feina i assegurar l'equitat territorial del programa, és a dir, fer-lo extensiu al 100% del territori de Catalunya.

La inversió addicional de 70 milions ha suposat un increment del pressupost de salut mental, que ara s'eleva fins a 440 milions d'euros -el 62% dels quals es destinen a programes d'atenció comunitària-, i supera l'objectiu fixat per a l'any 2020 de 60%.

A Catalunya els trastorns mentals estan entre les primeres malalties cròniques que pateix la població. Els trastorns més comuns són l'ansietat i la depressió. Es calcula que una de cada quatre persones patirà algun tipus de trastorn mental al llarg de la seva vida.

stats