Societat 24/02/2018

Barcelona provarà l'horari de tarda a les escoles bressol

Els centres obriran algunes instal·lacions per a l'ús dels veïns fora de l'horari lectiu

Maria Ortega
2 min
Una llar d'infants, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl curs que ve alguns infants de Barcelona podran començar a anar a l'escola bressol municipal en horari de tarda. De moment, seran un grup reduït, perquè l'Ajuntament oferirà aquest servei en un únic centre del Raval com a prova pilot, però la idea del consistori és anar estenent aquesta oferta amb l'objectiu d'adaptar-se a les necessitats de les famílies i facilitar la conciliació. El curs que ve la nova escola bressol Aurora oferirà la possibilitat d'inscriure alumnes fins a les 7 del vespre, però això no vol dir que algun infant es pugui passar a l'escola bressol de les 9 del matí fins al vespre, sinó que es mantindrà la limitació d'un màxim de sis o set hores diàries de permanència. Aquesta nova oferta ha de permetre sol·licitar franges d'horari més flexibles –alguna família, per exemple, podria escollir arribar a mig matí i marxar a mitja tarda sempre que es respecti l'horari de la migdiada– i disposar de més places en un sol centre.

Per veure com cauen en les famílies aquestes propostes, s'aprofitarà la pròxima preinscripció per passar-los un qüestionari en què també se'ls demanarà quines són les seves necessitats horàries. En el cas de la prova pilot de l'escola bressol Aurora, el que s'està plantejant és oferir 60 places de matins i 27 de tardes, però aquesta oferta dependrà de la resposta de les famílies a l'enquesta de la preinscripció.

Aquesta és una de les novetats que s'inclou en l'actualització del model d'escola bressol que l'Ajuntament va presentar ahir. Una altra de les propostes és que els centres puguin obrir els seus espais als veïns del barri fora de l'horari lectiu. D'aquesta manera les famílies que no hagin obtingut plaça en cap escola bressol pública també podran fer ús d'espais com el patí. I aquesta acció enllaça amb un altre dels objectius que es marca l'equip de govern municipal, que és oferir espais socioeducatius, dins també de les bressol, on les famílies amb situació de vulnerabilitat puguin rebre suport professional tant de docents com de serveis socials. La prova pilot d'aquest servei també es farà al nou centre Aurora del Raval.

El comissionat d'Educació de l'Ajuntament, Miquel Àngel Essomba, remarca que és en l'atenció a la petita infància on "comencen les desigualtats" i on, per tant, cal intensificar el suport a les famílies. Per això, diu, aquests espais estudiaran les necessitats dels infants més enllà del que és l'escolarització. "Volem oferir una atenció més integral a les famílies", defensa.

Objectiu: reduir ràtios

Una altra de les línies d'actuació que defensa l'equip municipal és la reducció de ràtios. El curs que ve la reducció s'aplicarà en 18 centres d'aquells barris on es considera que cal prioritzar l'atenció. En nou, es reduirà el nombre d'infants per grup; en vuit, en canvi, s'incrementarà la plantilla sense alterar el nombre d'alumnes per grup, i en una altra, s'incrementaran les hores d'atenció dels professionals. Essomba apunta que amb la reducció de ràtios "s'homologaria" el nivell de la Unió Europea fixat en 7 alumnes en cada grup de lactants, 11 en el grup de caminants i 18 en els grups de P2. Actualment, la Generalitat fixa aquestes ràtios en 8 alumnes en cada classe de lactants, 13 en el de caminants i 20 en la de més grans. El compromís municipal és estudiar les necessitats de cada centre.

stats