Barcelona
Societat Barcelona 15/01/2024

Barcelona premia els seus “gegants” científics

La ciutat entrega la medalla al mèrit científic a l'exconseller i president del BIST, Andreu Mas-Colell, a Lluís Torner i Mercè Boada

2 min
Andreu Mas-Colell, Lluís Tornen i Mercè Boada, premiats amb la medalla d'Or al Mèrit Científic

BarcelonaLa ciutat de Barcelona ha distingit aquest dilluns amb la medalla d’or al mèrit científic a tres dels seus “gegants” en aquest camp: el catedràtic emèrit de la Universitat Pompeu Fabra i actual president del BIST (Barcelona Institute of Science and Technology), Andreu Mas-Colell; el físic i director de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), Lluís Torner, i la fundadora i directora mèdica de la Fundació ACE, Mercè Boada. Tots tres, figures que l’alcalde, Jaume Collboni, ha reivindicat com a pilars decisius perquè Barcelona hagi esdevingut una ciutat de referència en l’aposta per la recerca. “Gràcies per fer-nos ser avui on som”, ha dit.

En aquest paper de “gegant” que ha posat les seves espatlles a disposició de la ciutat i del país per a veure-hi més enllà, l’acte ha destacat el rol d’Andreu Mas-Colell, capital tant des del vessant acadèmic com institucional, sobretot durant la seva etapa com a conseller d’Universitats en l’últim govern de Jordi Pujol. Com glossava el també catedràtic de la UPF Jordi Camí, aquest doble vessant acadèmic i polític ha estat sempre present en la trajectòria de Mas-Colell, que en les seves dues etapes al Govern va cuidar especialment la universitat i que sempre va tenir en compte el batec social d’allà on era estudiant o fent de professor, fos l'antifranquisme a Catalunya o les protestes contra la guerra del Vietnam.

Durant la seva intervenció, el també president del Consell Editorial de l’ARA ha agraït el reconeixement de la seva ciutat. Una Barcelona que, ha dit, “sovint et treu de polleguera” però que en cap cas “pots viure sense ella o treure-te-la del cap”. Per això, Mas-Colell n’ha reivindicat la bellesa i la seva capacitat demostrada al llarg dels segles per superar moments grisos. En aquest sentit, ha instat els presents a mantenir aquest fil de progrés, i en una mena de carta a una jove científica, ha desitjat que d’aquí uns quants anys en un acte semblant, la ciutat estigui premiant per la seva carrera a una científica avui encara jove que hagi contribuït a la millora “qualitativa” de Barcelona. Una científica que, ha desitjat, recordi als presents que, malgrat els avenços que hi hagi hagut, caldrà continuar treballant perquè “Barcelona no pot descansar, tampoc ara”.

“Evitar les malalties”

El lideratge de Mas-Colell en el camp de la recerca l’han reconegut també els altres dos premiats. “Sense l’impuls que va donar l’Andreu jo no estaria aquí”, ha subratllat Lluís Torner, referent internacional en la investigació en ciències fotòniques. L’acte l’ha clos Mercè Boada, doctora per la UAB i especialista en neurologia que ha centrat la seva activitat professional en el camp de la demència, especialment en la malaltia d’Alzheimer. En el seu discurs, Boada ha fet una crida a valorar la recerca i ha reivindicat la importància que té no només per “tractar les malalties sinó per evitar-les”, una frase que ben bé podria servir per encarar els reptes de futur de la ciutat.

stats