Polèmica municipal
Societat Barcelona 10/02/2023

Dubai, Istanbul o Xangai: totes les ciutats que continuen agermanades amb Barcelona

L'Ajuntament va anunciar que suspenia relacions amb Rússia per la guerra, però no ha aturat formalment fins ara la relació amb Sant Petersburg

2 min
Tel aviv, la capital econòmica del país Tel Aviv és el principal destí de negocis d'Israel. La ciutat té prop de 400.000 habitants, tot i que la població  de l'àrea metropolitana és d'1,4 milions de persones. A Tel Aviv hi ha el clúster d'alta tecnologia del país,  que acull empreses com HP o Intel.

BarcelonaL'alcaldessa Ada Colau va anunciar dimecres, per a sorpresa de gairebé tothom, que suspendria per decret l'agermanament que Barcelona mantenia des del 1998 amb la ciutat israeliana de Tel-Aviv com a repulsa a la política de "persecució" i "apartheid" cap al poble palestí. Una mesura temporal que, com la suspensió de relacions institucionals amb Israel, defensa que es mantindrà fins que "cessin la violació sistemàtica dels drets humans contra la població palestina". La decisió de Colau, però, no afecta únicament l'acord d'agermanament que va firmar Joan Clos amb les ciutats de Tel-Aviv i Gaza, sinó que també s'ha aprofitat l'ocasió per aturar temporalment la relació amb la ciutat russa de Sant Petersburg. De fet, quan va començar la invasió d'Ucraïna, l'Ajuntament ja va comunicar que aturava les relacions oficials amb Rússia, però no va ser fins ahir que es va publicar el decret d'alcaldia que deixava sense efecte de forma temporal l'agermanament amb Sant Petersburg.

Aturats aquests dos acords, Barcelona manté ara 21 agermanaments amb ciutats com Dubai, Istanbul o Xangai. I també té protocols de col·laboració vigents amb una vintena més de ciutats, entre les quals, per exemple, la iraniana Isfahan, un protocol segellat l'any 2000 que es presenta oficialment com un agermanament. "L'alcaldia de Barcelona suspèn avui (posa en stand-by) els agermanaments amb els ajuntaments de Tel-Aviv i Sant Petersburg perquè no serveixen per a la pau. Potser després es farà el mateix amb altres ciutats. Qui sap", explicava el director de Justícia Global de l'Ajuntament, David Llistar, el dia de l'anunci en un fil a Twitter. El seu informe justificatiu, de fet, és el que acompanya el decret d'alcaldia per avalar la decisió.

Grups municipals com ERC ja han posat en dubte que es decideixi de forma unilateral aquestes dues suspensions perquè consideren que la ruptura "hauria de ser l'últim pas d'un procés de diàleg entre les parts implicades" i perquè recorden que no s'ha actuat igual amb altres agermanaments.

Aquests són els acords que Barcelona manté vigents:
  • Europa

    Deixat l'acord amb Sant Petersburg en pausa, Barcelona manté actius els que l'agermanen amb Anvers, Atenes, Colònia, Dublín, Montpeller i Sarajevo. I també té protocols firmats de col·laboració amb París, Lesbos, Lampedusa, Torí, Bolonya i Kíiv. Aquest últim, signat el dia de la Mercè del 2022 aprofitant la visita a la ciutat de l'alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó, i adreçat a enfortir els vincles entre les dues ciutats en àmbits com la cultura, l'educació o la tecnologia.

  • Mediterrània i Àfrica

    Barcelona continua agermanada amb la ciutat turca d'Istanbul i amb Tunis. I té protocols vigents amb la capital de Moçambic, Maputo; amb Saida (Algèria), Tetuan (Marroc) i Amman (Jordània).

  • Amèrica del Nord

    Barcelona està agermanada amb les ciutats de Boston i San Francisco i té acords de col·laboració amb Nova York.

  • Amèrica Llatina

    Continuen actius els agermanaments amb l'Havana (Cuba), Monterrey (Mèxic), Montevideo (Uruguai), Rio de Janeiro i Sao Paulo (Brasil) i Valparaíso (Xile). I hi ha acords de col·laboració vigents amb ciutats com l'argentina Rosario o les colombianes Bogotà i Medellín. També amb Ciutat de Mèxic i Oaxaca.

  • Àsia-Pacífic

    Barcelona està agermanada amb Busan, a Corea del Sud; amb la japonesa Kobe, amb les xineses Xangai i Shenzhen (firmat després de la col·laboració d'aquesta ciutat per respondre a la crisi del covid), i, des del 2006, també amb Dubai. La ciutat també té un acord, que es defineix com d'agermanament, amb la iraniana Isfahan. I protocols similars amb Guangzhou i Ningbo, a la Xina; amb Seül, a Corea del Sud, i amb Kyoto i Yokohama, al Japó.

stats