Barcelona

Amb pessebre napolità i la plaça de Catalunya com a epicentre: així serà el Nadal a Barcelona

Collboni promet recuperar la "manera barcelonina" de celebrar les festes en el seu primer any com a alcalde

4 min
L'encesa dels llums de Nadal a Barcelona

BarcelonaQuan falta poc més d'un mes per a la nit de Nadal, Barcelona ja ha activat el compte enrere per a les festes, les primeres amb Jaume Collboni com a alcalde de la ciutat. Després que en els últims anys les crítiques a l'anterior govern municipal per la manera com afrontava aquestes dates tan assenyalades s'haguessin convertit ja pràcticament una tradició més a la capital catalana, Collboni ha promès enguany "recuperar la manera barcelonina de fer Nadal", un concepte abstracte però que vindria a ser una promesa de no fer experiments i tornar a formats més tradicionals.

Un pessebre napolità

La prova del cotó, ja se sap, serà un cop més un pessebre de la plaça Sant Jaume del qual encara no es coneixen els detalls, però sí que n'han transcendit algunes coses: que el muntatge i el disseny aniran a càrrec de l'escenògraf Ignasi Cristià, que homenatjarà l'estil tradicional napolità i que tindrà un naixement “cent per cent barceloní”. La instal·lació, que es podrà veure a partir de l'1 de desembre, anirà acompanyada d’una proposta gràfica que servirà per explicar la història dels pessebres aprofitant els 800 anys d'història del pessebrisme.

Encesa de les llums el 23 de novembre al passeig de Gràcia

El tret de sortida de la campanya de Nadal serà abans: el 23 de novembre a les 18.00 h es farà l'acte d'encesa de llums a l'encreuament de Casp amb el passeig de Gràcia, que aquest any celebra 200 anys. L'encesa anirà acompanyada d'un muntatge original creat per la companyia Obskené, amb circ, dansa i una funambulista. A la mateixa hora que s'encenguin els llums del passeig de Gràcia s'encendran també tots els llums de Nadal de la ciutat, que aquest any arribarà també per primer cop al passeig de Sant Joan, amb uns llums inspirats en el còmic.

Tot i que enguany hi haurà un dia més de llums que l'any passat, Barcelona mantindrà els horaris d'encesa, que seran des de les 17.30 h fins a les 22 h, de diumenge a dijous, i fins a les 23 h els divendres i dissabtes. Excepcionalment, la il·luminació s'allargarà fins a la 1 h de la matinada per Cap d'Any i la nit de Reis.

Un arbre fet de molts arbres

On no entrarà Barcelona és en la competició nadalenca que estan protagonitzant algunes ciutats com Vigo o Badalona per veure qui té l'arbre més gran. "No ens calen curses, nosaltres ja som Barcelona", ha reivindicat Collboni aquest dijous. De fet, l'arbre de la ciutat –que s'instal·larà, com sempre, a la plaça Sant Jaume– farà 15 metres d'alçada i té la particularitat que està format per molts avets petits i mitjans d'entre 2 i 4,5 metres d'alçada que estaran muntats sobre una estructura metàl·lica de manera que, tots junts, formin un arbre "perfecte". La decoració estarà inspirada en el ballet El trencanous.

La plaça Catalunya, el centre de les festes

Més enllà de la plaça de Sant Jaume, l'epicentre de les festes de Nadal a Barcelona serà la plaça de Catalunya, que acollirà entre el 16 i el 29 de desembre el Barcelona Festival de Nadal. Als matins hi haurà diverses propostes familiars participatives que enguany tindran el paper com a protagonista i fil conductor. Així, es faran tallers per fer postals i capgrossos de paper, i també una reproducció d’una impremta tradicional.

Les tardes es dedicaran a les arts de carrer i la música. El DJ Miqui Puig obrirà aquesta franja horària cada dia amb una sessió de música, i just després actuarà The Gramaphone All Stars Big Band, que són 17 músics que tocaran soul, jazz i ritmes jamaicans. A banda, hi haurà dansa, circ, funambulisme i parkour. Les arts de carrer seran a càrrec de Tarquim, Saphie Wells, Alba Armengou, Dani Nel·lo, Magalí Datzira, La Maria i Núria Graham. També hi intervindrà Mazoni, que aquest 2023 celebra els 20 anys de carrera.

La cirereta del pastís, però, serà cada vespre a les vuit de la mà d'Agrupación Señor Serrano, que s'encarregarà de l'espectacle central. La companyia oferirà un muntatge de gran format amb teatre, música i arts visuals que tancarà la programació diària. Paula Viteri, una de les responsables de la companyia, ha comentat que l’espectacle es diu Una taula i l’ha definit com “un regal per a la ciutat i una mena d’invitació perquè cadascú trobi la seva manera de celebrar Nadal i reunir-se malgrat les diferències, els convencionalismes i les penes”.

A més de la plaça de Catalunya, també la plaça Universitat acollirà cada dia entre les 11.00 h i les 23.00 h una instal·lació interactiva que s’anomena Analema i que és una idea original del Sónar. Està desenvolupada per Glassworks i l’espai sonor de Tarta Relena i s’inspira en el recorregut anual del sol i la celebració del solstici d’hivern. A través dels moviments dels participants, es generarà una coreografia urbana que cada nit emetrà una majestuosa torre de llum, producte de les interaccions diürnes amb els vianants. Antònia Folguera, del Sónar, ha explicat que serà una proposta tecnològica adreçada a tots els públics.

Música als districtes

Més enllà del centre, també els diferents districtes de la ciutat viuran les festes de Nadal. Entre el 9 de desembre i el 4 de gener, la ciutat acollirà la versió nadalenca de Sons de Ciutat. Es podrà escoltar música en viu a les places i carrers dels eixos comercials i dels mercats d’arreu dels deu districtes de Barcelona. El jazz, l’indie, la clàssica, el folk, el pop, el funk, el soul, l’electrònica i, també enguany, l’òpera i el lied, ompliran la ciutat amb més de 100 concerts de música de formacions locals que representen la riquesa artística de la capital catalana.

La cavalcada de Reis, sense Via Laietana

El final de les festes serà, un cop més, la cavalcada de Reis del 5 de gener. Com l'any passat, les obres de Via Laietana obligaran a modificar el recorregut tradicional: quan arribin al port, Ses Majestats aniran cap a l'avinguda del Paral·lel fins a arribar a la ronda de Sant Pau, des d'on, passant pel Mercat de Sant Antoni, aniran a buscar el carrer Sepúlveda i des d'aquí la plaça d'Espanya i les fonts de Montjuïc, que aquest any i a conseqüència de la sequera estaran sense aigua també la nit de Cap d'Any.

stats