Barcelona

Inspirats en el còmic i canviants segons la velocitat: així són els nous llums de Nadal de Barcelona

El passeig de Sant Joan se suma per primer cop als carrers il·luminats de la ciutat

2 min
Les noves llums de Nadal del Passeig de Sant Joan amb els seus dissenyadors

BarcelonaTot just hem superat la Castanyada, però Barcelona ja es prepara per al Nadal. Molts dels llums que il·luminaran els principals carrers de la ciutat ja estan penjats –alguns fins i tot van patir els efectes del temporal de vent d'aquesta setmana passada–, tot i que no s'encendran fins al pròxim 23 de novembre. Aquest dimecres la regidora de Promoció Econòmica, Raquel Gil, ha explicat algunes de les novetats que inclou l'enllumenat nadalenc d'aquest any, que amplia les seves fronteres i que per primer cop arribarà també al passeig de Sant Joan.

Aquesta avinguda, concretament el tram comprès entre l'Arc de Triomf i la plaça Tetuan, serà la debutant en un circuit lumínic que aquest cop abastarà, sumant els llums municipals i els promoguts per associacions i eixos comercials, fins a 104 quilòmetres de la ciutat. Per a la seva estrena com a carrer il·luminat, el passeig de Sant Joan lluirà uns llums dissenyats per l'estudi barceloní Brosmind, que en una picada d'ullet al barri del Fort Pienc han volgut homenatjar les botigues de còmic característiques d'aquest tram de l'avinguda i l'àmplia comunitat xinesa que viu a la vora. Per això, els llums utilitzaran recursos del còmic i de l'estètica Kawaii.

Els dissenyadors de l'enllumenat, Juan i Alejandro Mingarro, han explicat també l'altra particularitat que tindran aquests llums, i és que la llum que emetin serà diferent en funció de la velocitat de qui els miri. Així, hi ha una versió per al carril central del passeig –per on passa el trànsit i el carril bici– i una altra per als laterals, on hi ha les voreres. "Les llums de les voreres tindran una velocitat més pausada, pensada per als vianants, i al carril central seran més impactants, i els vehicles les podran veure en la distància", han destacat.

Gil ha subratllat també que la il·luminació és una de les mesures més efectives per ajudar el comerç en les dates nadalenques, "ja que apropa a la ciutadania els comerços locals, una visió compartida pel govern de l'Ajuntament i les associacions de comerciants".

Quan i on serà l'encesa?

Ara bé, per poder gaudir completament dels llums de Nadal encara caldrà esperar uns dies. L'encesa no es durà a terme fins al proper dia 23 de novembre a les 18.30 h, quan es farà l'espectacle inaugural, que torna al centre de la ciutat –al passeig de Gràcia– després d'haver-se fet a Nou Barris l'any passat. Tot i que enguany hi haurà un dia més de llums que l'any passat, Barcelona sí que mantindrà els horaris d'encesa, que seran des de les 17.30 fins a les 22 h de diumenge a dijous, i fins a les 23 h els divendres i dissabtes. Excepcionalment, la il·luminació s'allargarà fins a la 1 h de la matinada per Cap d'Any i la Nit de Reis.

stats