Societat 18/12/2012

El Brasil premia el bisbe català Pere Casaldàliga per la seva tasca pels drets humans

El bisbe va haver de fugir fa poc més d'una setmana de casa seva, a Sao Felix do Araguaia, per amenaces de mort. Casaldàliga s'ha implicat en la lluita pel retorn de les terres als indígenes

Efe
2 min
El bisbe Pere Casaldàliga ha hagut de marxar de Sao Félix do Araguaia pel conflicte de la terra indígena.

BrasíliaLa presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, ha condecorat aquest dilluns el bisbe català Pere Casaldàliga i a 16 persones més per la tasca feta en defensa dels drets humans.

Casaldàliga no va poder rebre el premi en persona, ja que es troba amagat en un indret desconegut del Brasil i sota protecció policial després de la intensificació de les amenaces de mort, fa poc més d'una setmana, que el bisbe català rep des de fa anys per la seva tasca en favor de tornar les terres als indígenes.

Rousseff ha dit que el Brasil "ha après a admirar" Casaldàliga, i també el bisbe Tomás Balduino, un altre homenatjat pel seu suport als indis, i ha dit que ella mateixa s'enorgulleix de ser "contemporània" dels dos.

La presidenta del Brasil ha assegurat que l'executiu dedicarà "tots els mitjans i forces policials i civils disponibles" per garantir la seguretat i protecció dels que treballen "en defensa dels exclosos".

Així mateix, Rousseff ha remarcat que la defensa dels drets humans és "molt important" per a ella i per a la seva generació, perquè "van sentir a la pròpia pell l'abús de poder i la truculència de l'estat brasiler".

El bisbe català, de 84 anys i malalt de Parkinson, va abandonar fa una setmana el llogaret de Sao Felix do Araguaia, en una regió selvàtica de l'estat de Mato Grosso, a causa de les amenaces.

El Consell Indigenista Missioner (CIMI), una organització vinculada a l'Episcopat brasiler, va denunciar que les amenaces es van intensificar a les últimes setmanes arran de la decisió d'un tribunal que, segons apunten les mateixes fonts, estaria disposat a emetre una sentència favorable als indis xavantes en una disputa de terres.

Els indis de l'ètnia xavante han comptat, des de fa més de dues dècades, amb el suport i la solidaritat de Casaldàliga, que va arribar a aquest remot racó de l'estat de Mato Grosso el 1968.

stats