Societat 21/08/2018

Els Mossos defensen l'actuació de l'agent a Cornellà per evitar "mals majors"

La mossa ha declarat com a investigada davant la jutge que porta una part del cas

Pau Esparch
3 min
Agents de l'Àrea dels Grups Especials d'Intervenció (GEI) dels Mossos d'Esquadra a punt d'entrar al domicili de l'home abatut a la comissaria de Cornellà

BarcelonaEl director general dels Mossos d'Esquadra, Andreu Martínez, ha reiterat que l'actuació de l'agent que ahir va abatre un jove a la comissaria de Cornellà de Llobregat va ser "correcta, proporcional, adequada i congruent amb la situació d'extrema gravetat que es va trobar". Martínez ha defensat que la "intervenció ràpida" de la policia va evitar que "avui no s'estigui parlant de mals majors". També ha explicat que l'home mort, que portava un ganivet i cridava "Al·là", no va fer cas de les alertes de la policia, que li demanava que "s'aturés". Segons Martínez, el jove "intentava consumar allò que havia anat a fer: cometre un atac contra una agent dels Mossos". "Després de totes les prevencions, malauradament, i no és grat per a ningú, es va haver d'abatre la persona", ha afegit Martínez.

L'agent ha declarat aquest matí com a investigada davant la jutge de Cornellà que porta algunes de les diligències del cas –ja que el gruix de la investigació recau en l'Audiència Nacional–. Tot i aquesta condició, el director general dels Mossos ha emmarcat la compareixença judicial de la policia "dins l'absoluta normalitat". La comitiva judicial també s'ha desplaçat a la comissaria de Cornellà per fer una reconstrucció dels fets, juntament amb la mossa investigada i el sergent que va presenciar els fets, a qui s'ha interrogat com a testimoni.

Càmeres de seguretat de la comissaria

Martínez ha assegurat que amb l'anàlisi de les imatges de les càmeres de seguretat de la comissaria de Cornellà, que s'han lliurat a l'Audiència Nacional, "es constata clarament que l'actuació va ser proporcional i adequada". "La situació s'ha d'emmarcar en el fet que una persona entra a la comissaria amb la clara voluntat d'atacar i homicida, proclamant determinades expressions", ha subratllat Martínez, que ha destacat que l'acció va passar "en segons" i que els protocols de la policia "són clars". Pel que fa a la voluntat de la família del jove abatut d'estudiar denunciar els Mossos per una actuació "desproporcionada", el director general s'ha posat a la seva disposició "per donar totes les explicacions". Martínez ha assegurat que els Mossos han estat en contacte amb la família, que ha col·laborat en la investigació.

També aquest matí el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha assegurat –en declaracions a RAC1 i a Catalunya Ràdio– que l'actuació policial "es va ajustar al nivell de perill" i "la proporcionalitat va ser adequada". Buch, que ha avançat que treballen amb la hipòtesi que el ganivet no fos visible quan l'home va picar a la porta de la comissaria, ha considerat que "s'ha de felicitar" l'agent per "la rapidesa de l'actuació policial per neutralitzar l'atac", ja que "s'ha d'actuar d'una manera molt àgil i valorar quin és el nivell de perill" segons "la proporcionalitat de cada moment". El conseller d'Interior ha insistit que les recomanacions que van fer ahir a les comissaries i als altres cossos de seguretat són les habituals, però que calia "recordar que la policia és objectiu terrorista i s'han de prendre totes les precaucions". Tot i això, ha admès que el cos, "amb un nivell d'alarma antiterrorista de 4 sobre 5", no se sent "tranquil".

El director general dels Mossos ha precisat que, arran de l'atac d'ahir a la comissaria de Cornellà, no s'han canviat les mesures de seguretat a les dependències ni els protocols d'actuació perquè "són garantistes i respectuosos". Martínez ha definit els Mossos "com una policia democràtica que respecta l'estat de dret". El cap dels Mossos, el comissari en cap Miquel Esquius, ha enviat avui un comunicat intern, al qual ha tingut accés l'ARA, per recordar a tots els agents les mesures d'autoprotecció que s'apliquen quan el nivell d'alarma és de 4 sobre 5. Esquius ha afegit que les pròximes setmanes, en funció de les conclusions de la investigació sobre l'atac a la comissaria de Cornellà, es difondran "noves pautes o actualitzacions de les existents".

stats