MOBILITAT
Societat 01/04/2013

Un 'Busquets' per al Servei Català de Trànsit

Isern, un apassionat del futbol, és expresident de l'Europa i actual vicepresident de la Federació

Albert Solé
2 min
SEMPRE A PROP DE LA PILOTA  Joan Josep Isern va ser futbolista amateur durant tota la seva joventut -un mig centre estil Busquets- i president  de l'Europa.

BarcelonaJoan Josep Isern (Barcelona, 1957) té nom de crític literari, però és el nou director del Servei Català de Trànsit. Als 56 anys li ha arribat el primer càrrec polític, després de treballar des del 1995 a la Generalitat com a arquitecte de la conselleria d'Interior. Les comissaries dels Mossos desplegades arreu de Catalunya porten el seu segell, tot i que el gran públic no conegui el seu nom. El seu reconeixement mediàtic li va arribar abans a través de la seva passió, el futbol. Isern, que havia sigut futbolista amateur durant tota la seva joventut -un mig centre estil Busquets-, va ser president de l'Europa -l'equip de futbol del seu barri, Gràcia- i encara és vicepresident de la Federació Catalana de Futbol, en dues etapes.

Aquesta Setmana Santa, en lloc d'anar a veure tornejos de futbol base, com sempre feia, li ha tocat fer guàrdia a la seu del Servei Català de Trànsit, vetllant perquè l'operació sortida i avui la de tornada siguin com més plàcides millor. Aquesta feina, assegura, no li és especialment estranya, ja que afirma que l'arquitectura i el trànsit estan més lligats del que sembla: "Com a arquitecte d'Interior, els temes d'urbanisme i de vialitat a les ciutats van molt lligats". La seva obsessió és la seguretat a les carreteres i que els diaris de demà no parlin d'ell ni de la seva feina, senyal que l'haurà feta bé.

Joan Josep Isern és militant d'Unió Democràtica des de mitjans dels anys 80, però de jove ja havia coquetejat amb la política formant part de la llista d'Alianza Popular al Parlament de Catalunya a les eleccions del 1984, amb el número 47. Després es va dedicar a la seva professió, l'arquitectura, i no va ser fins a l'any 1995, a través de la direcció general d'Emergències -era bomber-, que no va entrar a la Generalitat a treballar de subdirector general de Planificació i Infraestructures del departament d'Interior, una tasca que va fer ininterrompudament fins al 2009.

Això vol dir que va començar a treballar amb el govern Pujol, i quan va arribar el tripartit el va mantenir al càrrec. La consellera Montserrat Tura va seguir confiant en ell i fins i tot se'l va endur a Justícia quan ella va ser traslladada de departament. Amb el retorn de CiU al Govern va tornar a Interior, va passar per Treball i Ocupació i ara el conseller Ramon Espadaler, també d'Unió, li ha confiat la seva primera tasca cent per cent política com a cap del trànsit català, en substitució de Joan Aregio.

Que el carnet polític que du a la butxaca no és cap dogma per a Isern ho prova el fet que la seva actual parella és un càrrec important d'Iniciativa per Catalunya. A la Federació Catalana de Futbol, sobretot en la primera etapa, també va treballar colze a colze amb directius d'Esquerra i socialistes, però aquell cop Isern no va aconseguir lligar aquell allioli de cap manera i la presidència de Jordi Roche va acabar com el rosari de l'aurora.

stats