Societat 18/06/2014

Càritas denuncia que un de cada quatre catalans està en risc d'exclusió social

Cada cop hi ha més persones que no reben cap prestació. L'entitat assegura que és ara quan la gent més afectada per la crisi ho passa pitjor

Acn
2 min
Un menjador social / CÈLIA ATSET

LleidaCàritas denuncia que a Catalunya hi ha 1,8 milions de persones afectades per processos d'exclusió social, que van des de casos d'exclusió severa a d'altres de més puntuals. Aquesta xifra representa el 24,9% de la població i unes 570.000 llars, segons es desprèn de l'informe que prepara FOESSA, una fundació que depèn de Càritas, i que es presentarà a l'octubre. L'entitat assegura que és en aquests moments quan la gent més afectada per la crisi ho passa pitjor, ja que cada cop a més persones se'ls acaben les prestacions. Així ho han avançat des de Càritas Diocesana de Lleida, l'Urgell i Solsona, que el 2013 van atendre un 43% més de persones a través del programa d'acollida i d'ajuts d'assistència.

Des de Càritas Diocesana de Lleida, l'Urgell i Solsona han avançat els resultats de l'informe estatal, que per primer cop recollirà les dades específiques relatives a Catalunya, i han posat en relleu que cada cop hi ha més persones i famílies a les quals se'ls acaben les prestacions que rebien, fet que les posa en una situació més complicada.

L'entitat social adverteix que a aquelles persones que estan en situacions més greus se'ls van acumulant les mancances. Hi ha gent que acudia a Càritas a demanar menjar o algun tipus d'ajut concret i ara ja es veu obligada a sol·licitar-ne de diferents tipus, com per pagar el lloguer, els rebuts del gas o de la llum o per adquirir llibres i material escolar per als nens, entre altres, segons ha exposat el director de Càritas Diocesana de l'Urgell, Josep Casanova.

Malgrat això, Càritas han indicat que les demandes d'ajuda a Lleida, l'Urgell i Solsona han parat de créixer i s'han estabilitzat durant aquest 2014, cosa que suposa una "cronificació" de la situació social de les persones que més afectades s'han vist per la crisi.

El director de Càritas Diocesana de Lleida, Ramon Baró, ha remarcat que la macroeconomia pot haver tocat fons, però no l'economia que afecta el dia a dia de les persones, perquè "encara estem a bastanta profunditat per sortir". Per això, des de les tres entitats insisteixen en la necessitat de seguir sensibilitzant la població per tal d'aportar fons per ajudar les persones necessitades, tot i que amb diners "no n'hi ha prou", sinó que Càritas també ofereix acompanyament per tal de reinserir-se a la societat.

stats