EDUCACIÓ
Societat 22/07/2013

Les carreres universitàries s'han encarit entre un 69% i un 291% en 6 anys

Un estudi de l'Observatori del Sistema Universitari revela que algunes carreres han quadruplicat el seu preu

Efe
2 min

BarcelonaConsulta aquí tots els preus, amb el cercador d'Unportal i l'ARA

El preu de les carreres universitàries a Catalunya s'ha encarit entre un 69% i un 291% en els últims sis anys, malgrat que la majoria d'elles han reduït la seva durada, segons un estudi de l'Observatori del Sistema Universitari (OSU).

L'estudi, que ha analitzat 18 carreres representatives de cinc àmbits diferents, demostra que l'encariment de les carreres es deu a "l'augment continuat dels preus, aguditzat el curs passat, combinat amb el canvi dels plans d'estudi i les successives modificacions del sistema de preus, tres en els últims sis anys", segons ha informat aquest dilluns l'Observatori en un comunicat.

Els estudis que més s'han encarit

Els estudis que més s'han encarit són els que tenien una durada de tres anys amb el pla antic, és a dir, les diplomatures i les enginyeries tècniques. De les carreres analitzades per l'OSU, la que més afectada s'ha vist és la d'informació i documentació, que pràcticament ha multiplicat per quatre el seu preu des del curs 2007-08. Pel que fa a les enginyeries tècniques, el preu ha pujat un 185% en el cas de la informàtica i un 176,5% en el cas de la industrial. En els àmbits de les ciències humanes i socials, la carrera de treball social és un 192% més cara i la de mestre d'educació primària, un 168%.

Les titulacions que menys s'han encarit, encara que també han patit un increment notable, han sigut les que han sigut modificades menys dràsticament, com biologia, que no ha arribat a duplicar el seu preu i s'ha encarit un 75%, o les que han reduït la seva durada.

Els màsters, també més cars

D'altra banda, segons les estadístiques dels centres públics universitaris publicades pel ministeri d'Educació, Cultura i Esport, les taxes de primera matrícula que paguen els alumnes de màster a les universitats públiques catalanes van pujar un 130,8% el curs passat.

Consulta aquí tots els preus, amb el cercador d'Unportal i l'ARA.

stats