Societat 20/07/2017

Catalunya i l'equip de Josep Baselga a Nova York cooperaran en la recerca contra el càncer

La col·laboració serà en l'àmbit de la biòpsia líquida, una de les tecnologies de la lluita contra la malaltia

Ara
2 min
El conseller Toni Comín i el doctor Josep Baselga a Nova York després de signar l'acord de col·laboració en recerca

BarcelonaCatalunya formalitzarà una col·laboració amb el Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York, dirigit pel doctor Josep Baselga, per reforçar la lluita contra el càncer a través de la tecnologia de la biòpsia líquida. La cooperació "estratègica, estable i coordinada" l'han pactat el conseller de Salut, Antoni Comín, i el mateix Baselga en una sèrie de reunions als EUA aquesta setmana.

"Si anem junts podrem avançar molt més ràpid", s'ha felicitat Comín. Baselga ha afegit que la tècnica de la biòpsia líquida ja s'utilitza per tractar millor els pacients, però que cal "augmentar-ne la penetració".

La tècnica de la biòpsia líquida hauria de permetre identificar amb gran precisió en un màxim de 3 anys quan pot haver-hi una recaiguda en un pacient amb càncer. A mig termini també ha de servir per ajudar a diagnosticar tumors abans que es disseminin o fins i tot que apareguin, segons informa l'ACN. "Aquest és el gran repte i la gran promesa, que finalment acabarà arribant", ha afirmat Baselga.

Comín ha dit que Catalunya hi aportarà "l'expertesa" dels seus centres en la recerca i el tractament del càncer així com els sistemes d'informació de seguiment i monitoratge dels pacients del sistema nacional de salut. El Memorial Sloan-Kettering hi afegirà l'alta capacitat de seqüenciar tumors i una metodologia "consolidada" en recerca translacional.

Tant el titular de Salut com Baselga han coincidit que Catalunya té com un punt fort del seu sistema sanitari "el seguiment integral i longitudinal que fa dels pacients, la uniformitat en el tractament i el potencial de fer estudis poblacionals amb gran eficiència".

A partir d'aquest acord s'institucionalitzaran, amb un document marc, les col·laboracions que ja mantenen diferents centres de recerca catalans d'una manera no tan estructurada, amb grups de treball participatius i l'establiment d'una governança que identifiqui què aportarà cada part per avançar en la recerca contra el càncer.

"Estem parlant d'una qüestió de gran rellevància i potencialitat, i ara pugem un graó més en l'aliança de recerca ja existent entre Catalunya i el Memorial Sloan-Kettering", ha ressaltat Comín. "Això ens fa molta il·lusió, perquè sumant esforços avançarem molt més ràpid en la recerca dirigida contra aquesta malaltia amb l'objectiu de traslladar-ne els beneficis a l'àmbit assistencial com més aviat millor", ha conclòs Baselga, que compagina la direcció de la investigació clínica i traslacional d'aquest hospital nord-americà amb la direcció científica del VHIO (Vall d'Hebron Institut d'Oncologia), a Barcelona.

En el marc del viatge als Estats Units, Comín s'ha reunit també amb el cardiòleg Valentí Fuster. Posteriorment, i després de mantenir contactes amb diferents inversors en els camps de la salut i la biomedicina, la delegació ha visitat les oficines de la Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research, on s'ha trobat amb Todd Sherer i Vanessa Arnedo, director executiu i directora d'associats en recerca de la Fundació respectivament.

stats