Pandèmia

Catalunya supera el mig miler d'ingressats per covid a les UCI

Les dades d'incidència de la pandèmia van a la baixa i el descens es nota sobretot a les franges més joves

3 min
Personal de l’UCI per a malalts covid de l’Hospital Clínic de Barcelona, dimecres.

BarcelonaLa cinquena onada de la pandèmia comença a remetre lleugerament pel que fa al nombre de contagis, que ha anat a la baixa l'última setmana (41.000 positius), però es manté crítica pel que fa a la pressió hospitalària, tant a les plantes convencionals com a les d'UCI. Per primer cop des de l'abril passat Catalunya ha tornat a superar el mig miler de pacients positius ingressats a les UCI (512, segons l'últim balanç). En total, les hospitalitzacions de pacients contagiats ja arriben a 2.235. Són 103 persones més que en el recompte anterior.

El director de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Xavier Llebaria, ha explicat en roda de premsa que la incidència de la pandèmia baixava gairebé a tots nivells, tant per franges d'edat com per regions sanitàries, però que el procés fins que es reflecteixi als centres sanitaris és lent i que, de fet, la baixada a les unitats de cures intensives no arribarà fins "ben entrat" l'agost, mentre que a planta es podria començar a notar a finals d'aquesta setmana o principis de la següent. Sí que han detectat que en aquesta cinquena onada la baixada de la corba és més ràpida que en les anteriors.

El risc de rebrot se situa per sobre dels 1.000 punts, mentre que la velocitat de transmissió continua per sota d'1, en 0,91. En paral·lel, Salut ha notificat 2.871 nous contagis, que situen el total des del començament en 812.467 persones contagiades. Llebaria ha subratllat sobretot el descens "important" del nombre de contagis a la franja de 15 a 49 anys, que era la que més havia notat l'impacte de la cinquena onada, mentre que encara hi ha un petit increment entre els més grans de 70 anys. Ha remarcat que la tendència de la corba és "decreixent", tot i que "la xifra de contagis setmanals encara és molt alt". A urgències ha baixat l'activitat no relacionada amb la pandèmia, però en canvi ha augmentat tot allò relacionat amb el covid, que representa el 13% del total. Pel que fa als llits de crítics, el covid ja representa el 57% del total.

L'edat mitjana dels pacients ingressats a planta és de 59 anys, mentre que a les UCI és de 54 anys, lleugerament més alta que la dels últims dies. Hi ha 88 ingressats de menys de 40 anys i quatre de menys de 20. Amb les dades a la mà, el Govern encara no s'ha pronunciat sobre si prorrogarà o no les restriccions vigents. Una decisió que Llebaria ha apuntat que es prendrà durant la setmana: "És en mans del Govern".

El doble de denúncies

En tot cas, aquest últim cap de setmana s'ha vist un grau més elevat d'incompliments de mesures com el confinament nocturn. La policia ha aixecat el doble d'actes que el cap de setmana anterior: s'ha passat de 711 a 1.411, la majoria per incomplir el toc de queda. També s'han detectat perfils diferents d'incomplidors: mentre que a les poblacions de platja i a Barcelona solen ser estrangers que al·leguen desconèixer les normes, a en altres nuclis on ha hagut d'intervenir la policia, com Gurb, Castellterçol, Llívia o Tarragona, els sancionats eren majoritàriament veïns de la població. Durant el cap de setmana s'han realitzat 70 controls més que en l'anterior i la policia també ha fet intervencions en punts de Barcelona com ples platges, el passeig del Born o la plaça de les Tres Xemeneies.

La subdirectora general de Coordinació i Gestió d'Emergències, Imma Solé, ha fet una crida a mantenir les mesures d'autoprotecció, com la distància de seguretat, la mascareta sempre que siguin necessària i el respecte dels aforaments.

stats