Societat 27/12/2014

Colau, Forcades i Fernàndez donen suport als aturats tancats a l'església del Pi

També hi eren representants d'EUiA i Podem. Aquesta és la primera vegada que coincideixen en un acte en suport als desocupats els representants de diversos processos polítics vinculats a l'esquerra que propugnen un canvi radical en la gestió de la ciutat de Barcelona i també de Catalunya

Efe
2 min
Teresa Forcades, Ada Colau i David Fernández han donat suport als aturats tancats a l'Església del Pi de Barcelona / TONI ALBIR / EFE

BarcelonaEls activistes Ada Colau, Teresa Forcades, Arcadi Oliveres i representants de Podem, CUP i EUiA han expressat el seu suport a un grup d'aturats que s'havien tancat a l'església del Pi, de Barcelona, des del dia 23 d'aquest mes i fins aquest dissabte, en demanda d'un lloc de treball digne.

En un acte celebrat a les portes del temple parroquial, on els tancats han instal·lat una taula amb menjar per celebrar el Nadal, Colau i la resta de representants polítics i activistes han coincidit a qualificar d'"insultant" que el president del govern, Mariano Rajoy, assegurés que la crisi havia arribat a la seva fi.

Aquesta és la primera vegada que coincideixen en un acte en suport als desocupats els representants de diversos processos polítics vinculats a l'esquerra que propugnen un canvi radical en la gestió de la ciutat de Barcelona i també de Catalunya.

"Aquí [a l'església tancats] haurien d'estar Trias [alcalde de Barcelona], Mas [president de la Generalitat] i el mateix Rajoy, per passar el Nadal amb les persones que no tenen recursos, però no tenen ni idea de què parlem", ha argumentat Ada Colau.

Teresa Forcades ha recordat un estudi sociològic elaborat per Càritas amb dades dels últims set anys segons el qual dos de cada tres pobres s'han vist abocats a l'exclusió social durant els anys de màxima puixança econòmica.

Aquest fet significa, segons la monja Forcades, que no és només la crisi la que causa desocupació i pobresa, sinó també el sistema i "les pràctiques polítiques i econòmiques", per la qual cosa ha advocat per una "revolució pacífica i democràtica que suposi un canvi radical".

Per la seva banda, Arcadi Oliveres, de Procés Constituent, ha atribuït a l'"enorme frau fiscal" la falta d'ingressos de l'Estat, mentre que David Fernàndez, de la CUP, ha indicat que la implantació de la renda mínima de garantia per a persones sense recursos costaria uns 2.600 milions d'euros, mentre que el rescat de les caixes catalanes ha suposat als ciutadans una despesa d'uns 15.000 milions d'euros.

El representant de la Coordinadora d'Assemblees de Treballadors a l'atur de Catalunya, Diosdado Toledano, ha criticat "l'actitud obstruccionista" d'Artur Mas en el Parlament de Catalunya, on des de fa nou mesos es debat en comissió la creació d'una renda garantida de ciutadania, en la qual han comparegut 21 de les 80 persones que hi estan citades.

"És una vergonya i un insult als drets democràtics de les persones que viuen a Catalunya" la lentitud amb què treballa la comissió parlamentària esmentada, ha afirmat Toledano, que ha demanat, d'altra banda, el suport als aturats tancats a Mèrida (Badajoz), als quals es reclamen milers d'euros en multes per mantenir la seva actitud de protesta.

Els aturats que s'havien tancat a l'església del Pi de Barcelona reclamen un lloc de treball digne i estable, rebutgen les polítiques d'ajust i austeritat en entendre que destrueixen ocupació i retallen drets socials, i demanen que es prohibeixin els acomiadaments laborals, les deslocalitzacions i els expedients de regulació, i que es reforci la gestió pública de l'ocupació.

També demanen que es posi en marxa una borsa de treball municipal que gestioni de forma transparent l'ocupació i que la contractació la duguin a terme directament els consistoris.

stats