Societat 28/04/2020

Pressió perquè el desconfinament de nens i adults es faci per franges horàries

Catalunya, les Balears, Galícia, Andalusia, Múrcia i Extremadura reclamen sortir al carrer per edats

Gemma Garrido Granger
3 min
Una vorera de la plaça Francesc Macià de Barcelona, amb gent passejant i treballant, ahir al matí.

Santa Coloma de GramenetLa Generalitat no és l'únic govern que defensa un desconfinament per franges horàries en funció de les edats. Segons va poder saber l'ARA, també les Balears, Galícia, Andalusia, Múrcia i Extremadura van reclamar ahir al consell interterritorial amb el ministeri de Sanitat que les sortides previstes a partir de dissabte es facin per torns, separant els adults dels menors. Si bé cada territori proposa unes franges horàries diferents, les sis autonomies defensen que la sortida al carrer ha de planificar-se per evitar aglomeracions de persones als carrers com les que es van poder veure diumenge en algunes ciutats, sobretot les més poblades, d'arreu d'Espanya. En aquest sentit, totes sis creuen que una de les mesures de prevenció més efectives és que els adults que surtin a passejar o a fer esport i les famílies amb infants hi coincideixin el mínim possible.

Fonts governamentals van confirmar a l'ARA que la possibilitat d'establir horaris per assegurar que el conjunt de la població surti de manera ordenada i es garanteixin les distàncies de seguretat es va debatre ahir en el consell interterritorial, després que les sis comunitats autònomes -dues de les quals, les Balears i Extremadura, tenen governs socialistes- incorporessin aquesta proposta en els seus plans de desconfinament. Segons detallen les mateixes fonts, el ministeri de Sanitat hauria demanat més informació al respecte i hauria sol·licitat a aquests governs l'enviament de les propostes sobre les franges d'edat i els horaris que suggereixen.

Tot i que al tancament d'aquesta edició el ministeri de Sanitat ni confirmava ni desmentia que el titular de la cartera, Salvador Illa, estigui sospesant la incorporació d'aquestes mesures, fonts de la Generalitat subratllen que el ministre no hi ha tancat la porta. Avui mateix, però, serà el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, qui ho aclarirà a la compareixença posterior al consell de ministres, en la qual presentarà el pla de desconfinament per a tot l'Estat. Una planificació que, previsiblement, serà asimètrica entre territoris.

Catalunya exigia fins ara la limitació per hora i edat en el cas dels menors: els infants fins als 6 anys només haurien sortit de 12 h a 14 h; els que van dels 6 als 16 anys, de 16 h a 18 h, i els que tenen entre 16 i 18 anys, de 18 h a 20 h. Ahir, des de la conselleria de Salut, explicaven que seria útil estendre aquesta distribució als adults per assegurar que les sortides a partir de dissabte es fan de forma ordenada i controlada. L'objectiu és minimitzar el risc de concentracions i aglomeracions i, per tant, que es puguin respectar les distàncies de seguretat.

Una idea que també defensa Extremadura, que proposa que els nens, la població que faci esport i els que passegin ho facin en horaris diferents, segons va assenyalar el president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara. En el cas d'Andalusia, només es plantegen dues franges horàries: els menors i els seus acompanyants només podrien sortir de 16 h a 21 h, mentre que els adults sense infants ho podrien fer de 9 h a 14 h. A més, també es fixarien horaris per a la pràctica d'esport, que es permetria de 7 h a 10 h i de 21 h a 23 h.

Alerta per un possible rebrot

El debat és molt important perquè un pas en fals els pròxims dies pot posar en perill els avanços assolits les últimes sis setmanes i fer recular fins a l'escenari més temut: un rebrot i un segon confinament que allargui l'aïllament indeterminadament. Cada vegada és més evident que el final de la crisi sanitària està en mans de la població, però ahir el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va admetre certa preocupació pel comportament de la gent durant la primera jornada amb pares i fills al carrer.

L'epidemiòleg va advertir que si no es compleixen les indicacions les pròximes fases del desconfinament s'alentiran, informa Mariona Ferrer i Fornells. És a dir, que l'executiu podria fer marxa enrere i no autoritzar els passejos la setmana que ve encara que la corba vagi a la baixa. Illa va afirmar que el 99% de la gent va tenir un comportament "modèlic", tot i que va lamentar "abusos puntuals", informa Ot Serra. De fet, només diumenge es van detenir 157 persones i es van proposar 17.517 sancions per incompliment de les recomanacions.

L'anunci de la sortida general a partir de dissabte no convenç la Generalitat, que ahir va criticar que Sánchez fos tan taxatiu en una qüestió "sensible i complexa" com és el desconfinament. "Vigilem molt amb els missatges senzills i els anuncis fàcils del quan i treballem bé el com", va criticar la consellera de Salut, Alba Vergés. Més mordaç va ser el conseller d'Interior, Miquel Buch, que el va titllar d'irresponsable per fer l'anunci sense tenir encara dades epidemiològiques sobre l'impacte de la sortida dels menors.

stats