Societat 11/10/2019

La mare confinada al consolat de l'Uruguai entrega la filla als Mossos

La dona ha complert l'última ordre de la jutge després d'una setmana a les oficines consulars

Ara
3 min
La mare confinada al consolat de l'Uruguai entrega la filla als Mossos

BarcelonaLa mare que des de feia una setmana havia quedat confinada al consolat de l'Uruguai amb la seva filla ha entregat la nena als Mossos d'Esquadra perquè la portin amb el seu pare, tal i com havia ordenat la jutge del cas. La magistrada ha notificat avui a la dona que tenia de termini fins les dues del migdia per fer-ho. Poc abans de la una, un vehicle ha sortit de les instal·lacions amb la menor a dins. Fonts del Tribunal Superior de Justícia han confirmat una estona després que la nena es troba ja amb el seu progenitor.

El conflicte va començar divendres de la setmana passada: un procediment judicial per la guàrdia i custòdia de la nena, de set anys, es va convertir en un conflicte diplomàtic entre Espanya i l'Uruguai. Els Mossos d’Esquadra custodien des de llavors la seu del consolat, i a dins de les oficines hi havia la María i la seva filla.

La dona havia tingut la custòdia de la nena des de que la parella va separar-se. Inicialment es va fixar un règim de visites pel pare que es va complir amb normalitat. Però fa tres anys, quan la Maria va viatjar amb la nena a Uruguai per veure la família va descobrir uns dibuixos de la filla que li van fer pensar que havia sigut víctima d'abusos i va decidir no tornar. Inicialment va intentar denunciar el pare a l'Uruguai però li van contestar que el procediment penal s'havia de fer a l'Estat.

Quan va tornar va denunciar l'home per abusos i maltractaments. Les denúncies es van arxivar perquè els informes dels psicòlegs d'Uruguai que havien vist la nena no complien els requisits. En el moment que la nena va tornar a Catalunya també es van reprendre les visites amb el pare, que ell mateix va aturar veient que la nena "patia". Llavors va iniciar el procediment judicial per recuperar la custòdia de la menor.

El 25 de setembre passat, després de revisar els informes de nou professionals diferents, la jutge de Vielha va atorgar la custòdia al pare. L’intercanvi havia de ser divendres al consolat. La María s'hi va presentar amb la nena, però el cònsol uruguaià –que coneix la dona i el seu cas des de fa anys– es va negar a continuar amb l'entrega. Des de llavors mare i filla mantenien el confinament a les oficines. Com que es tracta d’un espai consular, la justícia i les autoritats catalanes i espanyoles no hi tenen jurisdicció.

Nova protesta aquest divendres a les portes del consolat d'Uruguai

Divendres passat, després que no es produís l'intercanvi, la jutge va decidir ordenar als Mossos que es quedessin a la porta del consolat i que efectuessin l'entrega de la nena tan bon punt ella i la mare posessin un peu fora de les instal·lacions. Ahir dijous va emetre una nova resolució a petició de la defensa del pare en la que ordenava a la mare entregar la nena a la policia abans de les dues del migdia d'aquest divendres.

La dona ja havia mostrat la seva predisposició a buscar una sortida al conflicte darrerament. Cap a la una del migdia d'avui s'ha produït l'entrega a l'interior de l'edifici i un cotxe s'ha emportat la menor de les instal·lacions sense que fos vista, per protegir la seva imatge i l'actuació. A dins l'acompanyaven agents dels Mossos, de paisà i un psicòlogues de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència.

L'advocada de la Maria ha assenyalat en unes declaracions recollides per l'agència Europa Press que presentaran un recurs d'apel·lació perquè la dona recuperi la custòdia de la nena. També ha criticat la fórmula que s'ha escollit per fer l'entrega. Segons la lletrada Ester García, la intenció més que preservar la imatge de la nena, "era preservar la figura paterna", ja que l'home no s'ha desplaçat a Barcelona.

Un vehicle medicalitzat s'ha emportat la mare del consolat

Poca estona després de produir-se l'entrega de la menor, tècnics sanitaris han atès, també a l'interior de les instal·lacions, la mare i els avis materns de la criatura i un vehicle medicalitzat s'ha emportat la dona del consolat.

Coincidint amb la nova ordre de la jutge i l'entrega s'ha produït una concentració de familiars i amics de la dona, així com d'altres ciutadans, per protestar contra la nova mesura judicial i donar suport a la mare i la nena.

stats