El Congrés acorda eliminar el veto a les aspirants a policies nacionals amb endometriosi

Només s'exclouran les dones que la pateixin de manera discapacitant

G.G.G.
2 min
Una patrulla de la Policia Nacional a Manacor (Mallorca) en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEl Congrés ha exigit al ministeri d'Interior que no discrimini les aspirants a policies nacional amb endometriosi i que aquesta malaltia només sigui una limitació per a les dones que la pateixin de manera incapacitant. La cambra ha demanat un matís al decret del 12 de maig, que, com va avançar l'ARA, sumava per primera vegada aquesta patologia com un motiu d'exclusió per accedir al cos de seguretat.

La comissió d'Interior ha aprovat per una àmplia majoria (30 vots a favor i 4 en contra) una proposició no de llei pactada pels grups i plantejada per Ciutadans en què s'assegurava que no hi ha cap informe públic del ministeri on quedi aclarit quins són els motius que impedeixen a les dones amb endometriosi no discapacitant desenvolupar les tasques de policia. Així, els grups han acordat una esmena per demanar l'eliminació d'aquesta malaltia del catàleg d'exclusions mèdiques.

Amb aquest canvi la Policia Nacional haurà d'adoptar els criteris d'exclusió relatius a l'endometriosi vigents per entrar a l'exèrcit i la Guàrdia Civil, que només s'invoquen si la malaltia "impedeix o menyscaba la capacitat funcional o operativa de les dones que la pateixen". Fins a un 10% de les dones en edat fèrtil pateixen endometriosi –1,7 milions de dones a Espanya–, tot i que podrien ser més perquè es considera que està molt infradiagnosticada. Malgrat la gravetat de la patologia, però, no totes la pateixen amb la mateixa intensitat.

"Injust i discriminatori"

La decisió del ministeri de prohibir l'entrada de dones amb endometriosi a la Policia Nacional va reviure el debat entorn a la idoneïtat d'aquests requisits, alguns d'ells desfasats o que envaeixen l'esfera privada de la persona. Per exemple, la falta de genitals per formar part de l'exèrcit o tenir VIH, diabetis o ser celíac per a la majoria de cossos.

La incorporació d'aquest criteri va crispar les associacions d'afectades per aquesta malaltia, que asseguren que es tracta d'un criteri "injust i discriminatori" per accedir a una funció pública, i va sorprendre la resta de cossos de seguretat, com els Mossos d'Esquadra, que van eliminar l'exclusió per endometriosi l'any 2017. Fonts d'aquest cos defensen que, de forma majoritària, s'estan fan passos precisament per allunyar-se dels criteris que suposen esculls per a l'accés de les dones als cossos de seguretat i que no s'entén el posicionament d'Interior.

stats