Societat 24/12/2014

Els 10 consells per superar els àpats de Nadal sense empatxar-se

Gaudir de les festes no ha d'estar vinculat a excessos difícils de pair

Ara
2 min
  1. L'aperitiu és clau. Cal recordar que l'aperitiu és l'inici d'un àpat, no un àpat en si mateix, i, per tant, és convenient que sigui una lleugera degustació, una tasta en petites quantitats per tal de donar pas a l'àpat principal. Malgrat que moltes vegades puguem seure a taula amb gana, és important ser conscient que l'àpat serà llarg i és bo reservar-se.
  2. Menú equilibrat. En la composició del menú és positiu fer combinacions entre el primer i el segon plat que es complementin: primers plats suaus i lleugers amb segons més consistents, o a l'inrevés. Per exemple, incloure broquetes de fruita, rostir el pollastre farcit de vegetals, o fer una orada al forn amb patates i verdures.
  3. Brou sense greix. El brou és un dels plats per excel·lència de la cuina catalana en aquestes dates. Hi ha una manera molt fàcil de treure-li greix per fer-ho més sa. Si es cuina amb anterioritat i es deixa refredar, es pot desgreixar fàcilment retirant la capa superior que s'ha solidificat. Això converteix el brou en un de més gustós i en millora la digestibilitat.
  4. Fruita per postres. Prioritzar unes postres que incloguin fruita aporta un punt de frescor i lleugeresa a l'àpat. Després d'un menjar contundent, fins i tot pot ser d'agrair.
  5. Dolços amb mesura. Els dolços són un altre complement estrella dels dinars i sopars nadalencs. Presentar-los en porcions menudes, per degustar-los en petites quantitats, i fer que no estiguin presents a la taula durant tota la sobretaula –poden ser una temptació molt gran– són dos consells senzills i potser útils.
  6. Begudes sense gas. L'excés de begudes amb gas, i sobretot les begudes alcohòliques, pot dificultar encara més la digestió.
  7. Menjar durant tot el dia. Tenint en compte que tothom sap amb antelació quins seran els seus àpats més abundants, és possible complementar la resta d'àpats de la jornada. Per exemple, si la celebració és a la nit, és possible planificar un dinar i un esmorzar lleugers.
  8. Racions petites. Dos factors porten a pensar que és millor servir quantitats no gaire grans. La primera és que aquell que ho desitgi sempre pot repetir. La segona és que, d'aquesta manera, s'evita el malbaratament d'aliments.
  9. Infusions. Les infusions d'herbes digestives com la camamilla, la marialluïsa o el poliol, enlloc d'infusions estimulants com el cafè o el té, també poden ser molt reconfortants.
  10. Passejar. Abans o després dels àpats, si és possible, és molt recomanable caminar per facilitar la motilitat de l'estómac. A més a més, fer servir les escales en lloc dels ascensors també pot ser un bon mètode per moure's mínimament.

Aquests consells, extrets del canal del departament de Salut, poden completar-se de cara al nou any amb la llista de nous propòsits que molta gent acostuma a fer-se a partir de l'1 de gener. Una vida activa, dormir les hores necessàries, una alimentació variada o participar en activitats socials són només alguns consells extra.

stats