Salut

La contaminació, el soroll i el trànsit poden fer créixer l'obesitat infantil

Un estudi revela que els nens que viuen a zones urbanes amb menys renda tenen més sobrepès

ARA
3 min
Dos nens preparen el sopar, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEls nens que viuen en zones urbanes amb nivells alts de contaminació de l'aire, de soroll i de trànsit poden tenir un risc més alt de patir obesitat infantil. És la principal conclusió que s'extreu d'un estudi fet per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol), que ha relacionat aquests tres factors ambientals amb un índex de massa corporal (IMC) més alt. Publicat a la revista Environment International, l'estudi ha analitzat les dades de 2.213 menors d'entre 9 i 12 anys, tots veïns de Sabadell, un 40% dels quals tenien sobrepès o obesitat.

Els investigadors van avaluar l'associació entre els factors urbans als quals els nens van estar exposats entre l'octubre del 2017 i el gener del 2019. Entre aquests factors hi havia la contaminació de l'aire, els espais verds, l'entorn construït, la densitat d'establiments d'alimentació no saludable, el trànsit rodat i el soroll que fa. També es van mesurar diferents paràmetres tant d'obesitat infantil (índex de massa corporal o IMC, circumferència de la cintura i greix corporal) com de comportaments relacionats amb el pes (consum de menjar ràpid i begudes ensucrades, activitat física, comportament sedentari, durada de la son i benestar).

Segons els investigadors, fins ara pocs estudis havien avaluat si l'entorn urbà tenia influència en els comportaments dels menors i estava relacionat amb el risc de sofrir obesitat infantil. Un altre aspecte nou d'aquest treball és que ha avaluat diferents exposicions urbanes de forma conjunta, segons el concepte d'exposoma o estudi de múltiples factors ambientals simultanis. "Els nivells més alts de contaminació de l'aire, trànsit i soroll es van associar amb IMC més alts i amb més probabilitat que el nen sofrís sobrepès o obesitat", ha resumit a Efe Jeroen de Bont, investigador d'ISGlobal i de l'IDIAP Jordi Gol.

Falta d'hores de son i estrès

Tot i que encara es desconeixen els mecanismes que podrien explicar aquesta associació, els científics plantegen com a hipòtesis que la contaminació de l'aire podria alterar els mecanismes moleculars que causen l'obesitat induint inflamació o estrès oxidatiu, alteració hormonal i adipositat visceral, encara que de moment els estudis sobre aquest tema s'han dut a terme en ratolins. El soroll podria influir en la privació de la son i en l'augment de les hormones de l'estrès, que estan associades al desenvolupament físic en la infància i podrien fer créixer el risc de sobrepès.

El treball va observar, així mateix, que la quantitat d'establiments d'alimentació no saludables de l'entorn s'associava també a l'obesitat infantil, probablement perquè afavoreix més consum de menjar ràpid i més ingesta calòrica. No obstant això, no va trobar una relació entre l'entorn urbà i el nivell d'activitat física, comportament sedentari i altres comportaments relacionats amb el pes de la població infantil. "Que l'estudi no trobés una associació entre aquests paràmetres podria deure's al fet que és difícil saber fins a quin punt la mateixa obesitat condiciona els comportaments relacionats amb el pes", ha apuntat De Bont.

Més sobrepès a les zones desafavorides

D'altra banda, la investigadora de l'ISGlobal Martine Vrijheid apunta que "l'estatus socioeconòmic té un paper important, encara que no del tot clar, en l'associació entre l'entorn urbà i l'obesitat infantil". En aquest estudi s'ha comprovat que els menors que vivien en zones més desfavorides dels afores de la ciutat tenien més sobrepès i obesitat malgrat estar exposats a nivells més baixos de contaminació, trànsit i soroll, i malgrat tenir accés a més zones verdes.

stats