Salut
Societat 15/10/2019

Es duplica l'obesitat infantil en només 15 anys

Unicef alerta que la majoria dels menors mengen malament: la seva dieta no inclou fruita o verdura, però sí begudes ensucrades o ultraprocessats

Gemma Garrido Granger
3 min
El 18,4% de la població mundial d’entre 5 i 19 anys pateixen sobrepès. A la imatge, un nen pesant-se en una consulta mèdica.

BarcelonaUn terç de la població infantil al món està desnodrida o té sobrepès. Dues cares d'una mateixa moneda que evidencien que els infants pateixen malnutrició: no mengen aliments de qualitat i, per tant, creixen menys sans. Mentre que la desnutrició crònica en infants minva progressivament –tret d'emergències humanitàries com les que es viuen a l'Afganistan, el Iemen o Nigèria–, l'informe Estat Mundial de la Infància 2019 elaborat per Unicef revela que el sobrepès i l'obesitat infantil es consoliden com a problemes mundials de primer ordre.

Les dietes desequilibrades, sense nutrients i amb un excés de greixos saturats, així com una falta generalitzada d'activitat física, han convertit en global una epidèmia que inicialment només afectava els països industrialitzats i desenvolupats. Prova d'això és que la quantitat de població mundial d'entre 5 i 19 anys que pateix un excés de pes corporal s'ha duplicat en només 15 anys, passant del 10,3% de l'any 2000 a l'actual 18,4%.

"Les xifres són preocupants: que els nostres infants i adolescents tinguin una alimentació no adequada implica riscos per a la seva salut", lamenta el director executiu del comitè espanyol d'Unicef, Javier Martos. L'ONG remarca que una dieta poc saludable no només es tradueix en un augment de la massa corporal, sinó que també es relaciona amb el desenvolupament de malalties cardiovasculars, un empitjorament del descans nocturn i del rendiment escolar i un augment del risc de patir trastorns d'autoestima.

Ara hi ha 10 vegades més nenes i 12 vegades més nens que pateixen obesitat dels que hi havia l'any 1975, segons l'entitat. A Catalunya, per exemple, el 31,2% dels menors de 17 anys tenen excés de pes i a l'Estat la xifra s'enfila fins al 35%, segons l'estudi PASOS de la Gasol Foundation.

L'informe d'Unicef, que feia 20 anys que no analitzava la relació entre alimentació, nutrició i infància, constata que el motiu que s'amaga darrere d'aquesta eclosió és que les dietes són deficients: tenen pocs micronutrients essencials, com la vitamina A i minerals com el ferro. Una mancança que rep el nom de fam oculta i que sol passar desapercebuda, especialment, en països amb ingressos mitjans i alts. "Milions de nens i nenes estan menjant molt poc del que necessiten i milions estan menjant molt del que no necessiten", diu la directora executiva d'Unicef, Henrietta Fore.

A Europa, per exemple, es calcula que el 25% dels escolars ingereixen més calories de les que els seus organismes són capaços de cremar, i són els països del sud els que més infants amb excés de pes tenen, malgrat comptar amb la considerada millor dieta del món: la mediterrània.

La influència de la renda familiar

Els problemes de malnutrició poden donar-se ja en els primers mesos de vida. Els professionals recomanen que els nadons de menys de sis mesos s'alimentin exclusivament de llet materna, però només el 42% d'aquests infants són únicament alletats. A més, quan comencen a ingerir aliments tous o sòlids, el 45% no menja cap fruita o verdura, i el 60% tampoc no menja ous, productes lactis, peix o carn. "Si els infants mengen malament, viuen malament", assegura Fore, que subratlla que molts "subsisteixen amb una dieta poc saludable perquè no tenen opcions millors" al seu abast.

La influència de la renda i la capacitat adquisitiva familiar –segons l'entitat– és molt forta. Cada vegada hi ha més llars empobrides i més menors que consumeixen aliments sense nutrients, més barats que la fruita o la verdura fresca o la carn i el peix. L'exposició primerenca dels infants a aliments poc saludables –el menjar ràpid, les begudes ensucrades i els ultraprocessats– ha disparat la incidència de malalties tan condicionants com el sobrepès.

Unicef remarca que els nens i nenes que viuen a llars amb menys recursos tenen fins a tres vegades més riscos de patir obesitat que els que formen part de famílies afavorides: fan menys activitat física, tenen un estil de vida més sedentari i passen més temps davant de pantalles, com telèfons o videojocs.

L'ONG defensa la creació d'entorns d'alimentació "sans i justos" per a tots els infants. Una transformació que passa per promoure la demanda d'aliments nutritius i sans entre les famílies i per educar-los perquè prefereixin coccions al forn, al vapor o saltats en comptes de fregits. Amb tot, el canvi no pot obviar els productors i proveïdors, i assenyalen la reducció de la venda d'aliments saturats i la presentació atractiva dels productes saludables com a peces clau per fomentar una alimentació saludable.

stats