Salut
Societat 03/09/2019

El 35% dels menors tenen sobrepès o pateixen obesitat

A mesura que es fan grans es redueix progressivament l'activitat física i augmenta l'ús dels telèfons, segons un estudi de la Fundació Gasol

Gemma Garrido Granger
3 min
El 35% dels menors tenen sobrepès o pateixen obesitat

BarcelonaDos de cada sis menors d'entre 8 i 16 anys a l'Estat tenen sobrepès o pateixen obesitat: un 20,7% dels infants i adolescents presenten un índex de massa corporal superior al considerat normal i un 14,2% té uns nivells de greix excessius. Aquests són els resultats preliminars de 'Pasos' (acrònim de les sigles angleses 'Physical activity, sedentarism and obesity in Spanish youth'), un estudi de la Fundació Gasol, que el mateix jugador de bàsquet Pau Gasol ha presentat aquest dimarts acompanyat de la ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo.

L'informe revela que, cada vegada més, els hàbits poc saludables –mala alimentació, poc exercici físic i poques hores de son– causen sobreprès entre els més joves. "L'obesitat abdominal infantil ja ha crescut un 8% en les últimes dues dècades, fins i tot en aquells que no s'inclouen entre els que es consideren població de risc", explica Helmut Schröder, investigador del grup de risc cardiovascular i nutrició de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).

Aquesta concentració de greix a la panxa –adverteix Schröder– té més correlació amb trastorns metabòlics com la diabetis de tipus 2 en l'edat adulta que la mateixa obesitat i, sovint, l'augment de la circumferència de la cintura no es té en compte en les revisions pediàtriques com a estàndard d'avaluació. "És possible que s'estiguin infradiagnosticant els casos d'obesitat i sobrepès en l'edat infantil i adolescent", apunta Schröder, que afegeix que també pot provocar hipertensió, problemes cardiovasculars, així com una qualitat de vida més baixa.

L'estudi, impulsat per la Fundació Gasol en col·laboració amb l'IMIM, ha comptat amb més de 3.803 nens i nenes d'entre 9 i 16 anys, cosa que l'ha convertit en el més participatiu per conèixer els hàbits dels més joves. L'objectiu és desplegar estratègies des de les administracions per prevenir l'obesitat i el sobrepès. L'avaluació s'ha fet a 245 centres educatius de primària i secundària, seleccionats de manera aleatòria, dels quals 38 ubicats en territori català.

Mala alimentació, poc exercici físic i ús excessiu del telèfon

A través de les dades antropomètriques dels menors i dels qüestionaris validats sobre estils de vida, nivells d'estudi i ocupació dels seus referents que contesten els mateixos alumnes, l'estudi dona a conèixer l'elevat nivell de sedentarisme entre la població escolar. "Abans era pràcticament impossible tenir els joves a casa i ara costa treure'ls", ha resumit Gasol.

Més del 60% dels joves no fan ni tan sols una hora d'activitat física –el mínim exigit per l'Organització Mundial de la Salut (OMS)–. L'investigador principal de l'estudi, Santi Gómez, apunta que, a mesura que es fan grans l'activitat física es redueix progressivament. Entre els joves de 3r de primària i els de 4t d'ESO hi ha una diferència d'exercici de 106 minuts, i la situació s'agreuja encara més pel que fa a les noies: el 70% de les nenes fan poc o gens exercici.

La tendència s'altera amb l'ús de les pantalles (telèfons, ordinadors, televisors...). El 54% dels joves no compleixen amb les recomanacions de l'OMS, especialment els nois adolescents. Com més grans, més temps passen fent servir els dispositius, concretament uns 144 minuts més al dia, un comportament que interfereix en el descans nocturn, ja que els infants se'n van a dormir més tard.

L'alimentació també és clau, i només la meitat dels nens que viuen amb famílies amb pocs ingressos mengen fruita i verdures cada dia. "'Malnutrició' no significa només que els nens passin gana o no mengin, sinó que ingereixen aliments sense valor nutritiu", ha assenyalat la ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, en referència a la falta de vitamines o minerals importants del menjar ràpid i els aliments processats.

Uns 340 milions de nens i adolescents d'entre 5 i 19 anys pateixen obesitat o sobrepès a tot el món. Segons l’Organització Mundial de la Salut, la inactivitat física és un dels principals factors de risc en la mortalitat global i contribueix a l'increment de l'obesitat.

stats