Societat09/07/2019

El CosmoCaixa es renova per fer visible l’invisible

El museu proposa un viatge des del Big Bang fins a les fronteres de la ciència per al seu 15è aniversari

Xavier Pujol Gebellí

BarcelonaHi ha aniversaris ben assenyalats. I CosmoCaixa no s'ha volgut estar del seu. Són quinze anys des que va obrir les portes, aleshores amarat de l'esperit visionari de Jorge Wagensberg, el seu primer director i gran defensor de la interactivitat com a mètode. El nou espai d'exposició permanent, la Sala Univers, en manté l'essència en els seus 3.500 metres quadrats renovats, que dijous obren les portes al públic. La sala fa un recorregut cronològic per explicar des de l'origen de l'Univers conegut –el Big Bang– fins a les actuals fronteres del coneixement. Per fer-ho incorpora nous ginys interactius supervisats per institucions científiques internacionals i dotats d'una renovada, també, percepció de la interactivitat.

La Sala Univers no explica res que no hagués explicat abans. El que passa és que ho fa d'una manera diferent. El Big Bang es visualitza a través d'una enorme campana audiovisual amb la qual és possible resseguir l'origen de l'Univers i la seva expansió. El tractament és audiovisual i la seva formulació respon, gairebé, al videoclip o, fins i tot, al videojoc. Aquest és l'espectacle del cosmos amb què arrenca la visita i que es complementa amb un discurs planer sobre les lleis de la física que el governen. L'aparell dedicat a les ones gravitacionals, on es pot jugar amb la seva amplitud i longitud, és especialment suggerent.

Cargando
No hay anuncios

L'exposició permanent segueix amb l'àrea dedicada a l'evolució, on podem trobar un bioreactor on es fan créixer algues microscòpiques i un tapís bacterià, que en conjunt expliquen l'origen de la vida. Els diorames dedicats als primers homínids, amb més representació dels neandertals, completen l'espai. Hi segueix havent la representació de la Lucy, la nostra Eva africana, com a símbol de l'origen de la humanitat.

Per rematar l'espai d'exposició es plantegen aspectes centrals situats a la frontera del coneixement. El cervell n'és el gran protagonista, per bé que no l'únic. L'espai proposa entrar-hi i des de l'interior fer un recorregut de la complexitat partint de dibuixos originals de Santiago Ramón y Cajal i representacions tant dels tipus de cèl·lules que el formen com de les estructures fisiològiques que li calen per a la seva funcionalitat. En aquest punt és on es veu amb més claredat la interacció entre ciència i art amb una figura que representa el sistema circulatori del cervell.

Cargando
No hay anuncios

Biomimètica, nous materials, robòtica i intel·ligència artificial tanquen el recorregut. Abans, el visitant haurà descobert un enorme globus terraqüi on és possible simular condicions ambientals del planeta, com les derivades del canvi climàtic, el tràfic aeri o els corrents oceànics. I pel camí es trobarà dos vells coneguts: l'enorme mur geològic i el bosc inundat, dos espais que distingeixen internacionalment el CosmoCaixa. I, esclar, la sala dedicada a les matemàtiques, on es pot sumar i multiplicar sense calculadora. En conjunt, una manera de fer visible l'invisible o, com deia Wagensberg, sortir amb noves preguntes després de la visita.

Més de set milions d'euros

La Sala Univers, segons Elisa Duran, directora general adjunta de la Fundació Bancària La Caixa, respon a la voluntat de “renovació i actualització permanent” del museu. Per al nou espai, amb un pressupost superior als set milions d'euros, s'ha comptat amb l'assessorament del Wellcome Trust britànic, el Deutsches Museum alemany i el Trinity College de Dublín, a més de l'ICFO i altres institucions científiques catalanes. L'any 2018, el CosmoCaixa va rebre més d'un milió de visitants. Des de la seva inauguració, el 2004, l'han visitat més de 12 milions de persones.