SOCIETAT
Societat 27/07/2011

Creu Roja alerta que un de cada tres nens no menja prou bé perquè la família no s'ho pot permetre

Un informe de l'entitat detalla que la crisi econòmica ha estès la pobresa extrema a nous perfils familiars. Un terç dels enquestats, usuaris de Creu Roja, no es pot permetre menjar com a mínim un cop al dia ni carn, ni pollastre, ni peix

Joan Serra
2 min

BarcelonaCreu Roja alerta que la crisi econòmica i l'increment del percentatge d'atur ha provocat que hagin aparegut nous perfils familiars de pobresa. Quatre de cada deu famílies ateses per l'entitat durant l'any passat no havien necessitat demanar ajuda bàsica ni als serveis socials ni a cap altra institució abans del 2010. És una de les dades incloses en el primer estudi de l'Observatori de la Vulnerabilitat que impulsa Creu Roja amb la voluntat de sensibilitzar l'opinió pública dels efectes del nou context socioeconòmic. L'informe, basat en el buidatge de 409 enquestes entre els usuaris dels programes de l'entitat, indica que un 60% de les persones consultades van accedir per primer cop a un ajut de la Creu Roja en el darrer any. "Fa dos anys era impensable que presentéssim un informe com aquest", ha detallat Enric Morist, coordinador de l'ONG, que ha subratllat la presència de "nouvinguts a l'exclusió social".

L'estudi subratlla que més del 70% dels ingressos familiars dels enquestats –que majoritàriament són prestacions i no salaris– es destinen a pagar l'habitatge, que en set de cada deu casos és de lloguer. Les famílies han de fer front a una despesa mitjana de 500 euros per no acabar vivint al carrer, una quantitat que suposa una llosa per a moltes economies familiars, que no poden assumir necessitats bàsiques com l'alimentació i la higiene. Segons l'estudi, la mitjana d'ingressos de les llars analitzades és de 550 euros.

L'anàlisi feta per Creu Roja, centrada en l'impacte de la crisi en les famílies i la infància, també detalla que un de cada tres menors no menja almenys un cop al dia ni carn, ni pollastre ni peix perquè la família no s'ho pot permetre. També s'observa una tendència creixent a renunciar al servei de menjador escolar perquè els pares no poden afrontar la despesa (un 25% dels enquestats). El president de Creu Roja Catalunya, Joan Marquès, ha demanat al Govern que no retalli les ajudes de beques menjador. Un 30% dels infants no disposa de dos parells de sabates adequats.

stats