Societat 16/11/2016

Crits d'"assassins" contra l'Ajuntament i tensió a la protesta de la PAH a Reus

Poc més de mig centenar de persones secunden la concentració per la mort d'una dona de 81 anys a qui havien tallat l'electricitat

Enric Borràs
2 min
L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, parlant amb l'activista de l'Aliança contra la Pobresa Energètica Alegria Linares

Reus"Vostès sabien que aquesta senyora seria desnonada, vostès anaven a fer-li una visita gairebé cada setmana, sabien que no tenia llum". Això li recriminava una activista de la PAH a l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, aquest migdia a la plaça del Mercadal, just abans d'una concentració. Parlava de la Rosa, la veïna de 81 anys morta per un incendi a casa seva causat per una espelma. Quan l'alcalde atenia els mitjans per explicar que no sabien que li havien tallat la llum perquè Gas Natural no els ho havia comunicat, els activistes de la PAH han començat a cridar "assassins" i "tots som Rosa".

La concentració d'aquest migdia s'ha viscut amb tensió. No ha servit de res que Pellicer expliqués que la família és "complicada" i "desestructurada", que no deixava que els tècnics municipals entressin a casa i que "havia rebutjat moltes ajudes" que li havien ofert. Alegria Linares, de l'Aliança contra la Pobresa Energètica ha insistit que l'Ajuntament "tenia l'obligació" de reclamar a la companyia elèctrica les llistes de les persones a qui es talla l'electricitat. Tot i això, també ha admès que segons la llei 24/2015 la companyia elèctrica és qui està obligada a comunicar els talls de servei al consistori perquè aquest determini la situació d'emergència de cada afectat, cosa que no es va fer.

Jordi Gateu, de la PAH, ha dit que el que està clar és que la companyia elèctrica no va notificar el tall de servei, però que l'Ajuntament feia un seguiment d'aquest cas i ho hauria hagut de saber. "Creiem que això ha passat per un cúmul de circumstàncies, tant de la companyia com de l'administració", ha afirmat, i ha afegit que la Rosa "duia un any sense pagar el lloguer i se li hauria pogut donar un habitatge social". A la protesta hi havia pancartes amb eslògans com "Stop desnonaments, no més morts" i "la pobresa energètica mata".

Gateu també ha criticat que "molts polítics intenten ara treure profit d'aquesta situació", i membres de la PAH fins i tot han increpat el regidor de la CUP Edgar Fernández, que era a la concentració. Li han recriminat que no hagués fet res per la víctima, tot i que la CUP és a l'oposició i no té cap responsabilitat a la cartera d'afers socials. La tensió a la concentració ha augmentat quan els poc més de mig centenar d'assistents han intentat entrar per la força a l'Ajuntament. La policia municipal ha hagut de barrar-los el pas a la porta.

L'estil de la PAH de Reus no convenç a tothom, hi ha divisió al Baix Camp entre els activistes per l'habitatge digne. Stop Desnonaments i altres entitats han convocat una altra concentració, per separat, aquesta tarda a les 19.00 h, també davant de l'Ajuntament.

stats