BARCELONA
Societat 16/09/2015

Del superàvit a les polítiques socials

Colau recalcula el pressupost del govern anterior i destinarà 96 milions a millorar el dia a dia de la ciutat

Maria Ortega
4 min
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, celebrant l’aprovació de la ILP de l’habitatge.

BarcelonaSi una cosa ha deixat clara l’equip de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en els seus cent primers dies de mandat és que la seva prioritat número u són les polítiques socials. Barcelona en Comú vol impregnar el pressupost municipal del 2016, el primer del mandat, d’aquest gir social que van anunciar en campanya electoral, però els canvis en el terreny econòmic ja viuran un aperitiu -de fins a 96 milions d’euros- aquest any. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha informat avui que el seu equip ha detectat que, tot i que la previsió del pressupost aprovat per al 2015 era tancar l’exercici amb un superàvit de 16 milions d’euros, aquesta xifra s’enfilaria, finalment, per sobre dels 120 milions d’euros, cosa del tot inconcebible per a l’actual govern.

Vist això, l’Ajuntament ha presentat una proposta de modificació del pressupost per destinar 96 milions d’euros a polítiques socials i millora dels equipaments i l’espai públic. Unes mesures que, això sí, hauran de ser de ràpida execució, perquè s’han de fer en el poc marge de temps que quedarà entre l’aprovació de la proposta i el final d’aquest 2015. La lògica d’aquest canvi és, segons Pisarello, evitar deixar diners al calaix i “destinar-los a les persones”. Una actuació que, segons remarca l’equip de Colau, no condiciona la solvència econòmica del consistori. De fet, després d’aquesta modificació, que ara el govern haurà d'acabar de negociar amb l’oposició, el superàvit previst serà d’uns 24 milions d’euros, quan l’exercici passat va ser de 22.

El superàvit amb què el govern de Xavier Trias va anar tancant els diferents exercicis -molt especialment els 139,3 milions del 2013- va ser motiu recurrent de crítiques per part dels grups de l’oposició, que acusaven el govern de ser excessivament prudent i de deixar diners immobilitzats en un context social hostil. Unes crítiques de què CiU es defensava argumentant que es garantia la solvència i que, a més, amb l’excedent s’eixugava el dèficit acumulat entre el 2009 i el 2011, que va arribar als 781,8 milions d’euros.

Ara l’equip de Colau ha volgut evitar tornar-se a trobar amb un superàvit “excessiu” que, segons ha denunciat avui el gerent d’Economia, Jordi Ayala, es produeix en part per un “excés de prudència en la previsió” del govern anterior. La diferència entre els 16 milions de superàvit previstos i els 120 que es calculen ara ve d’aspectes com l’increment real de la recaptació per IBI i plusvàlues o el compromís de la Generalitat de reconèixer 20 milions d’euros de la llei de barris. Davant d’aquesta realitat, Pisarello ha insistit avui que, amb aquest canvi, l’Ajuntament “no gasta el que no té”.

Buscant el suport d’ERC i el PSC

La modificació pressupostària, però, no segueix un procediment senzill. En primer lloc perquè, per esquivar el límit de creixement de la despesa fixat per la llei estatal d’estabilitat pressupostària, el consistori haurà d’aprovar un pla econòmic financer (PEF). I en segon lloc perquè el calendari pressiona per poder executar les noves mesures. La modificació s’hauria d’aprovar inicialment en el ple del 2 d’octubre i, definitivament, en el del 30 d’octubre, i ha de rebre el vistiplau de la Generalitat. Pisarello ha anunciat que n’han parlat amb ERC i el PSC i que tots dos grups veuen bé la proposta. Però des d’ERC han deixat clar, també avui, que no hi ha res tancat, i el PSC ha demanat conèixer els detalls de l’operació. Aquestes dues forces van ser les aliades de Colau en la investidura però els últims dies s’han sumat a revessos de l’oposició com el de revisar la moratòria hotelera. Les relacions de Barcelona en Comú i els seus socis no passen pel millor moment.

Millores urbanístiques

El canvi de pressupost que vol fer Barcelona en Comú preveu destinar 40,9 a milions a millores urbanístiques, que inclouen, per exemple, expropiacions d’edificis per destinar-los a equipaments. També es preveu invertir en actuacions en carrers, places o parcs.

Accés a l’habitatge

La redistribució del superàvit obre la porta a disposar de 12,7 milions d’euros que han de servir per ampliar les ajudes al lloguer -més enllà del que s’ha aprovat fins ara- i per impulsar la campanya de rehabilitació que Barcelona en Comú va anunciar en campanya.

Serveis generals

El govern d’Ada Colau preveu poder destinar, fruit d’aquesta operació, 4,7 milions d’euros a reforçar els serveis ordinaris del funcionament de l’Ajuntament. Unes actuacions que, com la resta, s’acabaran de concretar durant la negociació.

Atenció social

Es preveu una partida de 29,4 milions en mesures socials com l’ampliació del fons del servei d’atenció domiciliària o de beques menjador o una ajuda per a material didàctic. També s’inclou una partida de 4 milions d’euros per accelerar les obres de l’Hospital del Mar.

Millora d’equipaments

La previsió d’aquesta modificació pressupostària és poder destinar fins a 5,7 milions d’euros a millorar equipaments esportius com el Centre Esportiu Municipal Can Dragó o el de la Marbella, i a actuacions de millora en centres cívics i altres equipaments de districte.

Economia cooperativa

El govern municipal preveu invertir prop de tres milions d’euros a ampliar el Pla d’Ocupació 2015 i dissenyar un pla de xoc per impulsar iniciatives d’economia cooperativa. Un dels objectius que es marca aquesta modificació pressupostària és crear ocupació.

stats