Societat 02/05/2019

La jutge arxiva la denúncia per agressions a dos interns del CIE de Barcelona

Els dos migrants asseguren que entre 4 i 5 agents de la Policia Nacional els van colpejar amb porres al cap, a les costelles i al pit

Ara
2 min
La policia va tornar a impedir ahir l’entrada dels tècnics municipals al CIE de la Zona Franca.

BarcelonaLa jutge d’instrucció ha ordenat el sobreseïment de la denúncia per agressions de dos interns del CIE de la Zona Franca de Barcelona per falta de proves sense haver obert cap investigació. Els migrants expliquen a la denúncia, que van presentar amb el suport de l'associació Tanquem els CIEs, el centre Irídia i la Fundació Bayt al-Thaqafa, que entre quatre i cinc agents de la Policia Nacional els van pegar amb porres "sense previ avís".

Els interns havien discutit per un malentès i es van arraconar a empentes al menjador del centre quan un agent va colpejar un d'ells per l'esquena, concretament a les costelles i al crani, segons relata l'intern. Quan es va intentar protegir, es va girar i els agents van continuar amb cops al pit i a altres llocs. El segon denunciant assegura que quan el seu company va fer la volta va començar a rebre cops al pit i a les lumbars. Segons relaten, altres interns que haurien escridassat els agents per considerar l'actuació desproporcionada també haurien rebut cops.

Sense número d'identificació

A més, l'agent que hauria començat l'actuació –que va durar entre cinc i set minuts– s'hauria tret el número d'identificació al sentir-se assenyalat pels interns, i els altres, conscients de la situació, s'haurien intercanviat les gorres per dificultar que els identifiquessin.

Les associacions que han presentat la denúncia en el seu nom expliquen que els dos denunciants van ser traslladats a la infermeria i que van rebre cures, però que no estan conformes amb els informes mèdics, que no recullen que les ferides es van fer amb porres.

A la denúncia, l’advocada demanava mesures cautelars com ara la custòdia de càmeres de vigilància, la identificació dels agents implicats i que se’ls cités a declarar com a investigats. També requeria una avaluació mèdica presencial de l’estat físic i psicològic dels dos interns.

Tanquem els CIEs, el centre Irídia i la Fundació Bayt al-Thaqafa denuncien la impunitat policial als CIE, on les agressions no són "un fet aïllat", sinó "un fet habitual". "Malgrat les constants denúncies en l'àmbit legal i social, no s’ha iniciat cap procés d’investigació ni cap pas per al tancament d’aquests centres, que no són més que la punta de l’iceberg del racisme institucional", asseguren.

stats