Societat 25/08/2019

Desallotjada una platja de Barcelona per un artefacte explosiu trobat dins l'aigua

Els artificiers de l'armada faran detonar el projectil aquest dilluns al matí

Núria Juanico
2 min
Una barca de la unitat GEAS de la Guàrdia Civil en el dispositiu a la platja de Sant Sebastià

BarcelonaLa platja de Sant Sebastià de Barcelona ha quedat desallotjada des d'aquest diumenge al migdia i almenys fins aquest dilluns. El motiu és que un guàrdia civil que estava fora de servei ha localitzat un artefacte explosiu dins l'aigua, a 25 metres de la sorra. La Guàrdia Civil ha activat el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS), que s'ha desplaçat al lloc amb una embarcació per inspeccionar el projectil, que és antic i podria ser un morter de la Guerra Civil. "La detecció de l'artefacte ha obligat a desallotjar la platja. Primer s'ha fet en un perímetre reduït i, després, s'ha ampliat", ha explicat el tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, que ha afegit que el desallotjament s'ha fet "sense cap tipus de problemes" i que no s'han detectat més artefactes a la zona. El dispositiu ha generat molta expectació entre els banyistes.

L'artefacte explosiu s'ha trobat dins l'aigua, a tres metres de profunditat. Fa més d'un metre d'alçada i uns 80 centímetres de diàmetre. Per prevenció, al voltant de la una del migdia la Guàrdia Urbana de Barcelona ha desallotjat una part de la platja de Sant Sebastià, amb un perímetre de seguretat d'uns 250 metres, i ha prohibit el bany a la zona.

Com que la unitat de submarinistes del GEAS ha confirmat que es tracta d'un artefacte, ha avisat els artificiers de l'armada de la base de Cartagena perquè es facin càrrec de les operacions. Els efectius, però, no arribaran a Barcelona fins aquest dilluns al matí. Una vegada siguin a la zona, els artificiers s’enduran el projectil amb un vaixell i el faran detonar a alta mar per qüestions de seguretat.

Al costat del perímetre, les persones continuen a la sorra

De moment, l'objecte ha quedat envoltat de balises per identificar-ne la ubicació i es mantindrà la prohibició del bany a la zona. Tot i això, just al costat del perímetre les persones continuen a la sorra. Segons el tinent d'alcalde, els artificiers s'encarregaran de determinar amb més exactitud l'origen i l'antiguitat de l'artefacte. Batlle també ha subratllat que "és habitual trobar aquests tipus d'elements al mar" i que el fet d'haver-lo detectat aquest diumenge "ha estat una casualitat".

De fet, els últims mesos la Guàrdia Civil ha detectat i destruït dos projectils d’artilleria a Tàrrega i un projectil i una granada de morter a la Conca de Dalt, tots procedents de la Guerra Civil. L’estiu passat, la unitat d’artificiers de Cartagena ja es va haver de desplaçar fins a Catalunya per fer detonar un obús que s’havia localitzat al mar, a la cala Ginesta de Sitges. L’armada també va fer explotar fa un any un obús que un grup de submarinistes havia trobat a les Illes Formigues, al Baix Empordà.

stats