Societat 08/03/2020

Desarticulada una xarxa de proxenetes que venia dones per 6.000 euros

L'organització criminal actuava sobretot a les demarcacions de Girona i València

Ara
2 min
Imatge d'un dels punts habituals on s'exerceix la prostitució a l'N-II / ACN

BarcelonaAgents de la Policia Nacional han desarticulat una organització internacional que explotava dones de nacionalitat romanesa. L'operació s'ha fet en el marc d'un equip de treball format per Espanya, Romania, Suïssa, la República Txeca i el Regne Unit, coordinat per Eurojust i amb la col·laboració de l'Europol.

Els líders de l'organització, per no aixecar sospites, movien sovint les víctimes de país i fins i tot les venien entre els membres del grup criminal per quantitats properes als 6.000 euros, segons ha informat la direcció general de Policia. Les víctimes, enganyades amb falses relacions sentimentals, eren traslladades a diferents països de la Unió Europea com Espanya, Itàlia, rl Regne Unit, la República Txeca, Suïssa, Dinamarca i Alemanya, per exercir la prostitució en clubs de cites i a la via pública.

A Espanya, l'organització intentava integrar nous proxenetes per atreure més dones i els aplicava una taxa diària per exercir la prostitució en clubs i zones de la seva influència, principalment a les demarcacions de Girona i València. Els beneficis obtinguts eren blanquejats a través de testaferros i empreses fictícies, i destinats a l'adquisició de béns immobles, vehicles i joies, obertura de comptes corrents, consum de drogues i jocs d'atzar.

En la fase final de l'operació es va dur a terme un dispositiu policial coordinat a Espanya, Romania i República Txeca en el qual es va detenir catorze persones –set a Espanya i set en Romania– i es va alliberar deu dones, sis de les quals a Espanya i quatre a Romania.

L'organització, de caràcter transfronterer, utilitzava amb les seves víctimes l'anomenat mètode lover boy, que consisteix a captar dones establint una relació sentimental amb el propòsit de crear una gran dependència. Les dones "creien que no podien viure sense els seus explotadors i suportaven coaccions, humiliacions i agressions de tota mena". Finalment, eren traslladades des de Romania a diferents països de la Unió Europea, on les obligaven a exercir la prostitució en clubs de cites i a la via pública.

Els agents han constatat que l'organització desmantellada comerciava amb les dones considerant-les "propietat", ja que eren comprades per uns 6.000 euros als seus anteriors proxenetes. L'operació policial, dirigida contra tots els nivells de l'organització, ha acabat amb onze escorcolls domiciliaris –sis a Romania i cinc a Espanya– i dues inspeccions en clubs, un a la República Txeca i un a Romania. A més, s'han intervingut més de 5.000 euros en efectiu, cinc vehicles d'alta gamma, joies de gran valor, armes blanques, diversos telèfons mòbils i diversa documentació d'interès.

stats