Descobreixen un possible novè planeta gegant al Sistema Solar

Podria ser deu vegades més gran que la Terra i orbitar més enllà de Neptú

Un novè planeta, gegant i congelat, treu el cap més enllà de Plutó, dins del Sistema Solar. Així ho asseguren els astrònoms de l'Institut de Tecnologia de Califòrnia (Caltech), a Pasadena.

Ocult més enllà de l'òrbita de Plutó, l'anomenat Planeta Nou ('Planet Nine') té una massa que, com a mínim, quintuplica la de la Terra. Fins i tot podria arribar a ser deu vegades més gran que el nostre planeta, tal com publica l'' Astronomical Journal'.

El Planeta Nou es troba vint vegades més lluny del Sol que Neptú, el planeta més allunyat del gran astre

La troballa del nou planeta s'infereix de l'existència d'un moviment recentment descobert entre  els anomenats "planetes nans" a l'espai exterior. Aparenment, aquests planetes es veuen afectats per una força gravitatòria que només pot provenir d' un planeta ocult, "un pertorbador massiu", en paraules dels astrònoms que lideren l'estudi, Michael Brown i Konstantin Batygin.

El cinquè planeta més gran

Els científics encara no han aconseguit observar directament el Planeta Nou, i en aquests moments intenten demostrar la seva teoria amb l'ajuda de telescopis. La dificultat en l'observació directa del planeta és deguda al fet que es troba vint vegades més lluny que l'octau planeta, Neptú. La foscor que comporta la llunyania del Sol dificulta encara més la visibilitat del planeta.

Amb un diàmetre que pot ser de cinc a deu vegades més gran que el de la Terra, en cas que es confirmi l'existència del Planeta Nou, seria el cinquè més gran, per darrere de Júpiter, Saturn, Urà i Neptú.