BARCELONA
Societat 01/05/2013

Detecten casos de tuberculosi a la gran nau ocupada del Poblenou

L'Agència de Salut Pública fa proves a una seixantena d'immigrants

Joan Serra / Maria Ortega
2 min
Entre 300 i 400 persones passen, al cap de la setmana, pel gran assentament del carrer de Puigcerdà, al Poblenou.

Barcelona.Per l'assentament més gran del Poblenou -ubicat al carrer Puigcerdà amb Josep Pla de Barcelona- hi passen cada setmana entre 300 i 400 persones d'origen immigrant. A la nau només hi dormen els que estan en una situació més vulnerable, però el trànsit de nouvinguts és constant perquè la majoria es dediquen a comercialitzar amb ferralla. Al Poblenou hi ha 18 assentaments localitzats, però cap de tan gran com l'espai del carrer Puigcerdà, on també treballa la Creu Roja oferint ajuda humanitària, en el marc del pla dissenyat per l'Ajuntament. Al març s'hi va detectar un cas que presentava la simptomatologia de patir tuberculosi. Tot i que l'home, d'origen senegalès, no passava la nit a la nau -vivia en un edifici ocupat a Badalona-, mantenia "un contacte permanent" amb l'espai del Poblenou, segons fonts de l'Agència de Salut Pública de Barcelona. Després de confirmar el diagnòstic, es van activar tots els protocols preventius dels serveis epidemiològics.

L'Agència de Salut Pública de Barcelona, que ha mantingut un diàleg constant amb els ocupants de la nau, va fer un cribatge per comprovar si la presència del pacient diagnosticat a l'assentament del Poblenou havia provocat contagis. Malgrat les reticències inicials, els agents de salut comunitària van poder practicar la prova a una seixantena d'immigrants i ara treballen per completar el procés de diagnòstic: els casos positius -pendents de determinar- s'hauran de sotmetre a una radiografia de tòrax en un centre sanitari. Fonts de l'Agència consultades per l'ARA detallen que durant el mes de maig es farà un altre cribatge entre ocupants de la nau per completar el treball de control epidemiològic. Els agents de salut comunitària volen descartar noves infeccions, tenint en compte la mobilitat dels inquilins de l'assentament.

Control de la Creu Roja

Arran de la dificultat d'atendre les persones que malviuen en aquest macroassentament, l'Ajuntament de Barcelona va decidir, a mitjans de gener, posar en mans de la Creu Roja l'ajuda humanitària als inquilins. Un pas que, segons el comissionat d'Immigració, Miquel Esteve, ha "funcionat bé", perquè, assegura, ja s'han atès un centenar llarg de persones. En el marc del pla d'actuació als assentaments, se'ls ha ofert, segons el comissionat, des d'atenció sociolaboral fins a revisions mèdiques i també, en alguns casos, un lloc on viure. L'entrada de la Creu Roja, però, no ha estat fàcil i el consistori confia en un treball més a llarg termini.

Els inquilins de la nau, no obstant, insisteixen en la necessitat d'una solució global i no cas per cas com la que els ofereix el consistori. Així ho expressa el seu advocat, Andrés García, que el 16 de maig, quan està previst el judici per l'ocupació de l'espai, s'encarregarà de la defensa dels ocupants de l'antiga fàbrica.

García lamenta que no s'hagi ofert "una sortida real i global a aquestes persones", sobretot davant la nova amenaça de desallotjament. Insisteix que el més important per a ells és tenir aigua corrent. Una demanda que han fet de manera reiterada al consistori i per la qual, fins i tot, van organitzar una festa veïnal a la mateixa nau ocupada. La resposta de l'Ajuntament és invariable: com que es tracta d'una propietat privada ocupada il·legalment no pot habilitar-hi un servei com el de l'aigua corrent.

stats