Societat05/06/2015

Els pares del nen amb diftèria estan "destrossats" i se senten enganyats pels antivacunes

Salut descarta responsabilitzar-los de les despeses del tractament i de la investigació per trobar l'origen del contagi

Europa Press

BarcelonaEls pares del nen de sis anys d'Olot amb diftèria que està ingressat a la unitat de cures intensives (UCI) de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona estan "destrossats i se senten enganyats" pels grups antivacunes, que els van convèncer per no immunitzar al seu fill.

Ho ha explicat aquest divendres en una atenció als mitjans el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, que ha destacat que va conèixer els pares el matí d'aquest dijous a la Vall d'Hebron, on es va desplaçar amb el conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz. "Són encantadors i tenen un profund sentiment de culpabilitat que els intentem treure", ha destacat Mateu.

Cargando
No hay anuncios

El responsable de Salut Pública ha afegit que el departament no s'ha plantejat en cap moment responsabilitzar els pares de les despeses del tractament ni del dispositiu de recerca de l'origen del contagi. Sí que ha apostat per "perseguir de manera punible" els grups antivacunes que difonen missatges basats en mentides i contribueixen a generar confusió i incompliment del calendari de vacunació estipulat.

Sobre el desproveïment global de dosi de les vacunes de recordatori que es dóna als nens de sis anys, Mateu ha demanat calma perquè són nens que "ja porten quatre dosis anteriors" –la vacuna s'administra als dos, quatre, sis i 18 mesos–.

Cargando
No hay anuncios

També ha explicat que els tècnics segueixen prenent mostres dels contactes del nen per detectar l'origen del contagi, "una cosa que serà difícil". D'altra banda, ningú ha mostrat objeccions a vacunar-se si no ho estava ni a prendre el tractament preventiu que s'ha donat a totes les persones que van estar a prop del petit els dies anteriors al seu ingrés.

Resposta al tractament

Cargando
No hay anuncios

El petit, que és a l'UCI des de dissabte, "respon bé al tractament però segueix molt greu", una situació que pot variar en qualsevol moment a causa de la gravetat de la malaltia, de la qual no es produïa cap cas a Espanya des del 1987. "Creiem que podrà tirar endavant, tot i que se'n desconeixen les seqüeles", ha dit, i ha celebrat que ja hagi passat gairebé una setmana des que es va confirmar la diftèria sense que s'hagin produït nous casos.

Ha apostat per "buscar la part positiva del que ha passat i transmetre el missatge de la importància de les vacunes", tenint en compte que gràcies a l'alt nivell d'immunització de la població catalana, del 95%, s'han pogut evitar més contagis .

Cargando
No hay anuncios

A més a més, ha destacat que els esdeveniments demostren que "el sistema funciona", tenint en compte que el metge que va atendre inicialment el petit a l'Hospital d'Olot va sospitar que podia patir diftèria, malgrat que feia 32 anys que no se'n donava cap cas a Catalunya.