Societat 12/09/2015

Es disparen les morts per càncer en dones per culpa del tabac

La mortalitat femenina per tumors associats al tabaquisme creix un 141% en els últims quinze anys

Lara Bonilla
3 min
El 1998 es van registrar 324 morts de dones per tumors atribuïbles al tabac i l’any 2013 en van morir 783.

Barcelona“El càncer de pulmó que veiem ara és conseqüència del que es va fumar fa 25 o 30 anys”, diu Esteve Fernández, cap de la unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia (ICO). I molts d’aquests pacients són dones. Les últimes dades del registre de mortalitat a Catalunya corresponent al 2013 revelen que les morts de dones per càncer atribuïbles al tabac han crescut un 141,6% en els últims quinze anys mentre que en aquest mateix període l’increment de la mortalitat en homes és d’un 15,8%, una xifra que els professionals consideren estable. Tot i així, en xifres absolutes continua sent superior la mortalitat masculina. Si l’any 1998 es van registrar 324 morts de dones per tumors atribuïbles al tabac, el mateix any van morir 3.334 homes. L’any 2013, últimes dades disponibles, van morir 783 dones i 3.860 homes.

L’increment és molt superior en la població femenina i això respon als hàbits tabàquics. Els homes van començar a fumar abans i als anys 80 els sanitaris ja parlaven “d’epidèmia” de càncer de pulmó i d’altres malalties relacionades amb el tabac. “En aquella època es va arribar al màxim a casa nostra: fumaven set de cada deu adults joves i va ser llavors quan els homes van començar a deixar de fumar massivament”, explica Fernández. En canvi, les dones “van començar a fumar més tard i ara es recullen els resultats”, diu la subdirectora de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas.

A finals dels anys 70 i principis dels 80, coincidint amb l’arribada de la democràcia, les primeres dones que començaven a fumar “eren les que accedien als estudis universitaris i començaven a treballar fora de casa i aquesta és la generació que ara té càncer, sobretot de pulmó”, explica Esteve Fernández. El càncer de pulmó en dones era molt rar fa uns anys i ara augmenta un 5% anual. Des de l’any 2000 s’ha registrat un clar increment dels tumors malignes de pulmó en dones, tot i tenir encara taxes inferiors a les dels homes. De fet, el 28,8% de les prop de 60.000 morts que hi va haver el 2013 a Catalunya són atribuïbles a tumors, lleugerament per sobre del 28,3% provocat per malalties del sistema circulatori.

El de pulmó, però, no és l’únic tumor associat al tabac. També hi ha una relació directa amb el càncer de laringe, d’esòfag, de pàncrees o de bufeta urinària. “Els carcinògens del fum passen al torrent sanguini i es distribueixen per tot el cos, i alguns òrgans són més sensibles”, apunta el cap de tabaquisme de l’ICO, entitat que acaba de ser designada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com a centre col·laborador per al control del tabac.

“El tabac fa estralls”

Es calcula que un de cada dos fumadors tindrà una malaltia relacionada amb el tabac. “El tabac fa estralls, és la primera causa de mortalitat evitable”, adverteix Fernández. També està darrere de malalties respiratòries com la MPOC (malaltia pulmonar obstructiva crònica) i de malalties cardiovasculars com l’infart de miocardi, els accidents cerebrals vasculars o la malaltia vascular perifèrica. La mortalitat femenina per càncer, malalties cardiovasculars i malalties respiratòries ha augmentat en total un 46,8% en els últims quinze anys -9.600 morts anuals- mentre que en els homes només ha crescut un 4,2%. El tabac n’és també el responsable. Tot i que es necessiten entre 15 i 20 anys per veure els efectes del tabac, sobretot en els casos de càncer, els professionals sanitaris recorden que mai és tard per deixar de fumar.

stats