SOCIETAT
Societat 08/05/2013

Dos mossos atribueixen ara a un error l'al·lusió a l'ús de pilotes en un incident del 14-N

Han aclarit al jutge del cas d'Ester Quintana que en realitat volien utilitzar l'expressió "detonacions". Interior manté que en tota la jornada del 14-N no es va disparar ni una sola pilota de goma

Efe
2 min

BarcelonaEls dos mossos d'esquadra que van fer referència a trets de pilotes en un atestat policial sobre un incident ocorregut en la vaga general del 14-N han atribuït a una confusió l'ús d'aquest terme i han aclarit al jutge que en realitat volien utilitzar l'expressió "detonacions".

Segons han informat a Efe fonts judicials, un sergent i un agent ras dels Mossos d'Esquadra han declarat aquest dimecres com a testimonis davant del jutge que investiga les ferides a Ester Quintana, la manifestant que va perdre un ull al terme de la manifestació per la vaga general del passat 14-N.

El magistrat va citar a declarar aquests dos mossos atès que van ser els que van redactar un atestat policial relacionat amb un incident ocorregut el 14-N, que està investigant un altre jutjat, que fa referència a l'ús de "pilotes" per part dels antiavalots per dispersar esvalotadors.

La minuta policial està relacionada amb un incident ocorregut a la Via Laietana de Barcelona a les 20.15 hores –aproximadament mitja hora abans que Ester Quintana

tant salves –sense munició– com pilotes de goma.

El departament d'Interior, que al llarg de la investigació sobre el cas Quintana ha donat tres versions diferents sobre l'ús de material de dispersió per part dels antiavalots, segueix mantenint que en tota la jornada del 14-N no es va disparar ni una sola pilota de goma –cosa que requereix l'autorització del director de la policia des de la sala de comandaments–, només salves i projectils de precisió.

Per aclarir dubtes sobre la seva versió, l'advocat que representa el departament d'Interior i els mossos imputats per les ferides a Quintana –un escopeter i el cap d'una unitat antiavalots– va aportar fa uns dies al jutjat la declaració judicial dels dos agents citats per a avui en la investigació que se segueix al jutjat d'instrucció número 15.

En aquella declaració, de gener passat, amb el cas Quintana ja judicialitzat, els agents que van elaborar l'atestat van fer constar, en la línia d'allò manifestat avui, que no van veure disparar pilotes de goma en els altercats ocorreguts a la Via Laietana al terme de la manifestació del 14-N.

A més dels dos policies, avui ha declarat com a testimoni davant del jutge instructor un operador de càmera de la cadena televisiva 8TV que va gravar imatges del terme de la manifestació en una zona pròxima al lloc on Quintana va caure ferida.

L'operador de càmera ha assegurat que va sentir clarament diverses detonacions procedents dels antiavalots, en un moment en què els manifestants es retiraven pacíficament de la marxa.

Els antiavalots desplegats en aquella mateixa zona que la setmana passada van declarar com a testimonis davant del jutge van assegurar que no van sentir cap detonació, malgrat que estaven situats més a prop de Quintana que l'operador de càmera.

stats