Centenars de persones tornen a sortir al carrer per defensar l'escola en català

Els organitzadors reivindiquen el dret "a viure i treballar plenament en català"

2 min
Mani cèlia

Barcelona"És que volem educar les nostres filles en la nostra llengua". Aquesta és la petició que feien el Roger i la Sílvia aquesta tarda des de la cua de la nova manifestació en defensa del català a l'escola. Com ells, més d'un miler de persones –1.700 segons la Guàrdia Urbana– han respost a la crida convocada per una part de la comunitat educativa, entitats i associacions i també els sindicats per mostrar el seu rebuig a la proposició impulsada inicialment per ERC, JxCat, PSC i els comuns per modificar la llei de política lingüística del 1998, després de la sentència del TSJC que obliga la Generalitat a garantir que el castellà pugui ser llengua vehicular, amb una presència mínima a les classes del 25%. El motiu? Creuen que la solució que han trobat els partits acaba resultant un atac directe a la immersió en català a les escoles i que s'ha fet sense consens social.

La marxa ha arrencat a dos quarts de set de la tarda en direcció al Parlament i amb diverses pancartes i capçaleres, perquè la protesta compta amb el suport dels sindicats USTEC-STEs, Intersindical-CSC, Coordinadora Obrera Sindical (COS) i CGT; l'associació de famílies aFFaC, i l'organització estudiantil Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC). Al capdavant de tot, la pancarta "Que no ens retallin la llengua" ha encapçalat la marxa. Abans d'iniciar la caminada, els organitzadors units en la plataforma Enllaçats per la Llengua han llegit un manifest en què han reivindicat el dret "a viure i treballar plenament en català". La lectura ha estat interrompuda diverses vegades pels crits dels assistents, que han reclamat insistentment la dimissió del conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. Els impulsors també han aprofitat per proposar un "front comú contra les resolucions judicials".

L'Imma i l'Esteve són dos professors de secundària que han decidit donar suport a la convocatòria. "Estem reculant en coses bàsiques i ningú no fa res. Hi ha companys nostres que utilitzen el castellà a l'aula, al pati tot és en castellà, si a sobre ens carreguem la immersió, què ens queda?", es plantegen mentre caminen per la Via Laietana. "Jo no entenc res d'aquest pacte lingüístic que han fet, sincerament, se m'escapen els interessos que hi poden haver darrere. Em pensava que l'objectiu era defensar el català, no carregar-nos-el", rebla l'Imma.

La Sílvia, que empeny el cotxet de les dues filles menors de tres anys, assegura que els girs polítics d'aquesta setmana l'han "molestat molt". "I els motius que donen? Que les direccions tindrien problemes? Em sembla que el que han fet és espolsar-se les puces", es queixa. "L'acord només dona més ales a les escoles que ja no aplicaven gaire o gens el català", completa el Roger.

La de Barcelona no ha estat l'única manifestació per la llengua d'aquest dissabte. L'organització ha aconseguit coordinar quatre concentracions més. Al matí han tingut lloc les manifestacions de Perpinyà (que s'allargarà fins a les 10 de la nit), la de Palma i la de València. La modificació, tramitada a la mesa del Parlament per lectura única, està previst que es voti en el ple dels propers 26, 27 i 28 d'abril, després de les vacances de Setmana Santa.

stats