Universitats

Cinc de les 10 millors universitats de l'Estat són catalanes

La Universitat Autònoma de Barcelona és la més ben valorada en el rànquing de la Fundació CyD

2 min
Fotografia d'arxiu d'estudiants fent les PAU a la Universitat Pompeu Fabra

BarcelonaAquest dijous s'han conegut les dades del rànquing que cada any elabora la Fundación Conocimiento y Desarrollo (CYD) que classifica 81 de les 89 universitats de l'Estat en funció d'una trentena de variables que tenen a veure amb l'ensenyament, la investigació, la transferència de coneixement i l'orientació internacional. Englobant totes les àrees analitzades, l'informe conclou que la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) és la millor de l'Estat –tal com ja ho ha estat els últims dos anys–, seguida de la Universitat de Navarra (que també va ocupar el segon lloc l'any passat) i la Universitat Autònoma de Madrid.

L'estudi classifica les diverses àrees de les universitats en funció de si es troben en el grup de rendiment alt, l'intermedi o el baix. D'aquesta manera, la meitat de les universitats que formen el top 10 de l'Estat són catalanes: Universitat Autònoma de Barcelona (1), Universitat de Barcelona (5), Universitat Pompeu Fabra (6), Universitat Rovira i Virgili (9) i Universitat Ramon Llull (10).

Si ens fixem únicament en les universitats catalanes, per darrere de les cinc que ocupen les primeres posicions del rànquing estatal hi trobem, per ordre, la UPC, la UVic, la UIC i la UdG. Les últimes caselles de la classificació catalana són per a la Universitat de Lleida, la UOC i la UAO.

Rànquing de les universitats catalanes
En punts d'alt rendiment

La UPC, líder en transferència de coneixement

Ara bé, cal tenir en compte que a la classificació de la Fundación CyD el nombre de punts també va en funció de quants graus ofereix cada universitat (com més graus, més oportunitats de ser analitzats i, per tant, més probabilitat d'obtenir punts d'alt rendiment). Un exemple d'aquesta diferència la trobem en el fet que la UPC és la sisena universitat catalana pel que fa a punts d'alt rendiment, però a la vegada és la universitat de l'Estat líder en transferència de coneixement. De fet, la segona millor universitat espanyola en aquest àmbit és l'Autònoma de Barcelona i dintre del top 5 estatal també hi apareixen la Rovira i Virgili i la Universitat de Barcelona.

En aquest sentit, l'estudi també analitza altres dimensions com la investigació, on entre les cinc universitats espanyoles més valorades destaquen la Universitat de Barcelona (en segon lloc) i la Pompeu Fabra (en el cinquè). També destaca l'excel·lència de les universitats catalanes en l'orientació internacional dels estudis, amb la UAB i la URL entre les cinc universitats que surten més ben parades en aquest apartat del rànquing. En canvi, al podi de la categoria d'ensenyament i aprenentatge, tal com també va passar l'any passat, no hi ha cap centre català.

stats