TERCER SECTOR
Societat 30/04/2019

Els educadors socials tampoc cobraran l’abril

La Generalitat justifica els endarreriments per un canvi en el procés de pagament

Natàlia Vila / Gemma Garrido
2 min
Els educadors socials tampoc cobraran l’abril

Barcelona“Ens deixen sense paga fins al dia 20”. Aquesta és la denúncia que feia ahir a les xarxes el compte Sector Social Combatiu, un grup de treballadors del sector de les cures i l’educació social dels sindicats Coordinadora Obrera Sindical, la CGT i la CNT, i del col·lectiu Xarxa de Cures. Aquest col·lectiu assegurava que l’empresa Eduvic va informar ahir els seus treballadors que no cobrarien el mes d’abril fins a finals de maig. “Els recordem que amb la misèria que cobrem no arribem ni al dia 15”, es queixaven en la seva piulada a Twitter.

Segons va poder confirmar aquest diari, efectivament els empleats d’Eduvic van rebre ahir un comunicat en què se’ls informava que la retribució del mes d’abril no es cobrarà fins al dia 20 de maig. Els treballadors d’aquesta empresa social, amb tot, no són els únics que patirien aquesta situació.

La Confederació -patronal del tercer sector social- assegura que hi ha diverses empreses entre els seus associats que només han pogut pagar “la meitat” dels sous. “La situació d’infrafinançament del sector i dels retards de pagaments de la Generalitat són límit”, assegura una portaveu de la Confederació. Només en l’àmbit dedicat a la infància, el sector calcula que el Govern deu uns 25 milions d’euros a les entitats. “Hem demanat una reunió amb el president Torra perquè la situació és insostenible, tal com vam advertir fa algunes setmanes”, apunta la patronal.

No és la primera vegada que els retards en el pagament de la Generalitat ofeguen les entitats, en especial les relacionades amb el sector de la infància. La tardor passada la Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (Fedaia) va informar que les seves empreses socials només van poder pagar la meitat de les nòmines. “Ara, a més, hi ha hagut un problema en l’acreditació dels centres que també hi ha influït”, explica la patronal.

Fonts del departament de Treball, Afers Socials i Famílies van explicar a l’ARA que ahir mateix van començar a donar sortida a les factures pendents dels últims mesos. “Hi ha un pla de programació de pagaments amb prioritat d’aquests recursos”, van assegurar. Segons el Govern, el nou sistema d’acreditació és “més transparent i sostenible” però ha comportat un “procés d’adaptació dels tràmits” que “ha generat endarreriments”: “Una situació conjuntural que s’ha de resoldre les pròximes setmanes”, asseguren. El departament insisteix que el compromís és pagar a tothom, agraeix la “professionalitat” del sector i recorda al govern espanyol que si poguessin preveure millor les arribades dels fluxos immigratoris la gestió seria més senzilla.

stats