Elena promet una nova Llei de Policia abans que acabi l'any
El conseller d'Interior sorprèn JxCat amb l'anunci d'una reforma normativa que s'arrossega des de fa molt temps
BarcelonaEl conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha promès aquest divendres que l'avantprojecte de la nova Llei de Policia arribarà abans que acabi el 2022. En concret, preveu que aquest mes d'abril arrenqui el debat amb el sector, el món local i els grups parlamentaris i que el nou marc normatiu per als cossos de seguretat s'aprovi l'últim trimestre d'aquest any. La llei està en fase de redacció de bases amb la recent creació d'un grup de treball, segons ha anunciat Elena a la comissió d'estudi sobre el model policial, constituïda arran d'una promesa d'ERC a la CUP després que una jove perdés un ull per un projectil de foam en les protestes per l'empresonament del raper Pablo Hasél. "És urgent aprovar-la", ha afirmat, i ha afegit que és una "condició necessària" que la redacció coincideixi amb la comissió. "Sense ella, la llei no podria caminar en la bona direcció", ha afegit.
El titular d'Interior ha explicat que el departament ja treballa en aquesta nova normativa de forma prioritària perquè la Llei de Policia de Catalunya de 1994, la norma vigent, que és anterior a la reforma de l'Estatut del 2006, està "obsoleta". Segons ha defensat, un dels grans objectius de la nova llei ha de ser la feminització del cos –i, per això, hi haurà una reserva del 40% per a dones en les pròximes convocatòries de places– i la reducció de l'ús de la força, si bé no ha detallat com quedaria reflectit a la normativa. A més, ha destacat que és una "excel·lent oportunitat" per evidenciar la vocació de proximitat i el gir "social, democràtic, feminista, ambiental i de modernització" en la tasca policial, així com per dissenyar un sistema per als Mossos d'Esquadra, les policies locals i els Agents Rurals "mantenint les singularitats pròpies i amb l'absolut respecte per les competències del món local". També vol enfortir la coordinació amb Bombers i Protecció Civil.
Ara bé, el fet que Elena (ERC) hagi aprofitat la comissió per posar data a una normativa que s'ha intentat modificar sense èxit des de l'època en què el conseller era Miquel Buch ha sorprès els grups parlamentaris. I, en aquest sentit, el diputat de JxCat Jaume Alonso-Cuevillas, el seu soci de Govern, ha expressat els seus dubtes sobre si era "oportú políticament" que s'abordi el canvi legislatiu al Parlament alhora que s'està debatent el canvi en el model policial. "Quan el Govern aprovi l'avantprojecte de llei, ja arribarà al Parlament i la comissió d'Interior farà l'oportuna ponència i es discutirà", ha retret. Davant les queixes, a les quals també s'ha sumat el PSC, Elena ha defensat que no poden posposar la redacció de la llei fins que acabi la comissió perquè els tràmits legals són molt llargs i temen que s'esgoti la legislatura sense haver-la aprovat.
Descartat l'òrgan extern per als abusos policials
Un dels elements més polèmics en les sessions de la comissió que estudia com hauria de ser el model policial és la fiscalització dels agents, especialment pels possibles abusos policials. Fa dues setmanes l'entitat de drets humans Irídia va reclamar en la mateixa comissió la creació d'un òrgan extern als Mossos d'Esquadra i a la seva divisió d'afers interns que vigili i sancioni els possibles excessos policials. I tot i que van obtenir el suport dels grups parlamentaris de la CUP i En Comú Podem, Elena ha descartat aquesta possibilitat al·legant que els Mossos "ja estan ben avaluats" per òrgans interns i externs –ha citat el Síndic de Greuges–. A més, ha lamentat que sovint es "mitifiqui" el terme organisme extern.
El que sí que Elena veu amb bons ulls és que s'hi afegeixin nous mecanismes o mesures que millorin el control de l'actuació dels agents, però ha afegit que no li corresponia en aquest moment apuntar quins s'haurien d'implementar. En la mateixa línia, el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Maria Estela, ha dit que queda en mans del Parlament la decisió d’establir si calen organismes externs per fiscalitzar i supervisar els comportaments dels policies. Amb tot, sí que s'ha posicionat a favor de desplegar mecanismes de geolocalització en els agents i vehicles policials com a mecanisme intern de control de possibles excessos policials, així com establir la traçabilitat dels projectils de foam. Sobre aquest últim punt, Elena no ha volgut entrar a debatre sobre la vigència d'aquestes armes i s'ha limitat a advertir que la policia ha d'estar "tècnicament i tecnològicament molt preparada" perquè l'ús de la força sigui l'últim recurs.