Societat 27/07/2017

El govern espanyol elimina el càrrec des d'on es va dirigir l'operació Catalunya

Eugenio Pino, com a director adjunt operatiu de la Policia Nacional, donava instruccions als comissaris José Villarejo i Marcelino Martín Blas

Enric Borràs
2 min
“L’extorsió no ve d’Adrall, sinó del govern espanyol”

BarcelonaEl càrrec de director adjunt operatiu (DAO) de la Policia Nacional, des del qual Eugenio Pino va dirigir l'operació Catalunya contra l'independentisme polític, desapareix, segons informa l'agència Efe. Enllestida la comissió d'investigació del Congrés sobre aquesta brigada política de la policia, i amb la comissió del Parlament encara en marxa, el ministre de l'interior, Juan Ignacio Zoido, que sempre ha negat l'existència de l'operació, ha decidit eliminar la figura de la direcció adjunta operativa tant de la Policia Nacional com de la Guàrdia Civil.

Eugenio Pino, des d'aquest càrrec, tenia sota les seves ordres comissaris com José Villarejo, Marcelino Martín Blas i l'inspector José Ángel Fuentes Gago, braços executors de l'operació Catalunya. El Congrés mateix ha conclòs que la policia patriòtica, sota les instruccions de Pino i el coneixement del llavors director de la Policia Nacional Ignacio Cosidó, va utilitzar l'estructura policial de manera "fraudulenta" per "obstaculitzar" la investigació d'escàndols de corrupció del PP i perseguir "adversaris polítics".

Demà, una setmana després d'aquestes conclusions aprovades al Congrés -amb l'oposició dels populars- el consell de ministres aprovarà eliminar els dos càrrecs de director adjunt operatiu i que ara eren en mans de Florentino Villabona en el cas de la Policia Nacional i de Pablo Martín Alonso en el de la Guàrdia Civil. Les dues figures es van instaurar el 2006, sota el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, que va crear un comandament únic per als dos cossos policials, i havien de ser per a membres del cos i no per a polítics.

Amb l'eliminació de la direcció adjunta operativa, la Policia Nacional es reestructura i les prefectures centrals de Seguretat Ciutadana i Coordinació, Informació, Investigació i Ciberdelinqüència, Recursos Humans i Formació, i Logística i Innovació, queden directament en mans del director general del cos, Germán López Iglesias, i deixen d'estar sota el control del DAO.

stats