Societat 20/08/2013

Capten amb gran detall el violent naixement d'una estrella

Un equip internacional d'astrònoms obté les millors imatges aconseguides fins ara del naixement d'una estrella

Efe
1 min

BerlínUn equip internacional d'astrònoms ha obtingut unes de les millors i més completes imatges aconseguides fins ara del violent naixement d'una estrella. Les imatges reflecteixen amb gran nitidesa les emanacions de material procedents de l'estrella Harbig-Haro 46/47 en els instants immediatament posteriors al seu naixement i capten un nou raig de matèria que fins ara havia passat desapercebut.

Aquesta nova emanació –oculta en llum visible, pel gas i la pols– podria provenir d'una estrella germana i de menys grandària que la Harbig-Haro 46/47, segons els astrònoms. Els investigadors han constatat que els nivells d'energia dels raigs de matèria emesos són més grans del que es pensava, gràcies a la tecnologia de l'instrument d'observació emprat, el radiotelescopi més gran del món, l'ALMA, situat al desert d'Atacama (Xile).

El principal autor de l'estudi, el professor porto-riqueny de la Universitat de Yale Héctor Arce, ha assegurat que "la gran sensibilitat d'ALMA permet detectar característiques mai vistes fins ara en aquest objecte". El nivell de detall és el més rellevant de l'estudi, ja que el naixement pròpiament dit va ser "molt semblant" al de la majoria d'estrelles remotes de baixa massa, segons ha explicat Diego Mardones, de la Universitat de Xile.

Les imatges van ser captades en tan sols cinc hores dins del temps d'observació d'ALMA, cosa que hauria requerit deu vegades més temps amb altres telescopis. "El detall assolit en les imatges de la Harbig-Haro 46/47 és impressionant", ha afegit Stuartt Corder, coautor de l'estudi, que es publicarà pròximament a la revista científica especialitzada 'Astrophysical Journal'.

stats