Societat 14/09/2016

Una excàrrec d’Iniciativa s’enfronta a vuit anys i mig d’inhabilitació

Núria Buenavetura, exdirectora general de Medi Natural del departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, ha estat jutjada avui per haver concedit 3.000 llicències per caçar amb una tècnica prohibida per la UE. Buenaventura s’ha excusat explicant que seguia la recomanació del Síndic

Ara
2 min
Una cadernera

BarcelonaEl fiscal assegura que Núria Buenaventura, exdirectora general de Medi Natural del departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, va actuar de manera errònia amb la concessió de 3.000 llicències de caça l’any 2009 i s’enfronta a vuit anys i mig d’inhabilitació. L’exdiputada d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) està acusada de prevaricació per haver dictat una resolució en què autoritzava la caça amb vesc –que es duu a terme amb una substància enganxifosa–, quan la Unió Europea l’havia prohibit i que va suposar la captura de 60.000 ocells fringíl·lids.

Durant el judici celebrat a la Ciutat de la Justícia, Buenaventura ha remarcat que ella va prendre aquesta decisió seguint una recomanació del Síndic de Greuges per a dur a terme una prova experimental per comprovar si aquesta mena de caça era prou selectiva i només atrapava les caderneres, els verderols, els pinsans i els passerells mascles o femelles.

El fiscal considera que una directiva europea ja prohibia, des del 1979, aquest mètode de caça i que la UE en va emetre un informe desfavorable l’any 2007. El fiscal ha sentenciat: “No hi havia cap mena de dubte, d'acord amb l’aplicació de les normes, que el mètode era massiu i estava prohibit”.

Un any abans, Buenaventura havia prohibit la caça amb vesc d’aquest tipus d’ocells petits, decisió que havia aixecat moltes queixes per part de la Federació Catalana de Caça al Síndic de Greuges. El síndic llavors es va adreçar a l’excàrrec d’ICV i li va suggerir que estudiés aquest mètode abans de prohibir-lo, moment en què Buenaventura va donar les llicències, excessives, segons els pèrits. L’acusada s’ha excusat explicant que “la resolució del 2009 s’ajustava a dret, perquè la llei europea, espanyola i catalana diu que es poden fer aquesta mena de proves per temes d’investigació o educatius”. Ha afegit, a més, que no ho va fer sola, sinó “amb la participació dels serveis tècnics i jurídics de la Direcció General de Medi Natural per elaborar la resolució”.

Els pèrits que han declarat al judici, però, han explicat que la prova no va aportar cap novetat, perquè ja se sabia que la caça amb vesc no era selectiva i que l’estudi no disposava de prou criteri científic, perquè els caçadors eren els encarregats de recollir les dades.

L’acusació particular, representada per l’Associació Centre Legal per a la Defensa dels Animals, ha sol·licitat una pena de deu anys d’inhabilitació per a Bonaventura i l’acusen d’haver dictat la resolució abans d’aprovar un reglament necessari.

Per la seva banda, la defensa ha sol·licitat que Buenaventura sigui absolta. Al·leguen que va concedir les llicències com una prova que va servir de base perquè l’any 2010 es prohibís aquesta caça.

stats