L'explotació sexual de menors tutelades a Madrid posa Ayuso en el punt de mira

La policia ha detingut 37 persones que obligaven les menors a prostituir-se a canvi de droga

M.E.
3 min
Ayuso recorre la multa per actes de precampanya

MadridLa policia va detenir la setmana passada 37 persones que integraven una xarxa que explotava sexualment deu menors tutelades a Madrid a canvi de drogues. Des que es va fer públic aquest escàndol, el govern de la Comunitat de Madrid ha estat en el punt de mira, perquè almenys tres de les deu menors explotades sexualment vivien en centres de protecció de menors de la comunitat madrilenya, segons va informar la mateixa conselleria de Família, Joventut i Política Social a l'agència Efe. Ara bé, inicialment, el govern madrileny havia negat que les menors alliberades estiguessin sota la tutela de la Comunitat, excepte una d'elles, que estava al centre de menors de Picón del Jarama. Va ser precisament la direcció d'aquest centre qui va denunciar a la policia tot aquest entramat. De moment, i davant les crítiques de l'oposició, la consellera de Política Social del govern madrileny, Concepción Dancausa, ja s'ha compromès a comparèixer a l'Assemblea de Madrid per donar explicacions quan es reprengui el període de sessions.

Aquest dilluns, però, ja ho va haver de fer la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, que va haver de sortir al pas de les preguntes que se li van formular a l'esmorzar informatiu de Fòrum Europa, on va intentar "contextualitzar" el cas i va subratllar que l'explotació sexual no va ser dins dels centres madrilenys i que tampoc va ser en mans dels seus professionals –tot i que la policia investiga si hi havia treballadors que n'estaven al cas–. La funció de la Comunitat de Madrid, va dir, és garantir als menors tutelats "roba, aliments, metges, educació i psicòlegs", però quan "surten al carrer la Comunitat de Madrid no pot posar-los vigilància". Unes hores més tard, en una entrevista a la Cadena SER, Ayuso va anunciar que el govern madrileny es personarà com a acusació particular en el cas i va aprofitar l'entrevista per responsabilitzar la Delegació del govern espanyol a Madrid d'haver-los informat en un inici que les menors explotades no estaven tutelades per centres madrilenys.

Detalls de la investigació

La direcció del centre de Picón del Jarama va ser qui va posar sobre la pista la policia. La Guàrdia Civil va començar una investigació a l'abril quan els agents van descobrir que una menor es fugava amb freqüència del centre. Era durant aquestes absències quan mantenia relacions sexuals amb persones majors d'edat a canvi de diners o de drogues. Una pràctica que també repetien altres companyes de la menor.

Els integrants de la xarxa contactaven amb elles a través de les xarxes socials, les enganxaven a substàncies com la cocaïna i el crac i, posteriorment, les utilitzaven per oferir serveis sexuals a clients. En alguns casos, les obligaven a distribuir elles mateixes la droga amb patinets i, després d'entregar-la, eren agredides sexualment. En altres ocasions els detinguts les traslladaven a un polígon on oferien als compradors de la droga tenir relacions sexuals amb elles.

La investigació policial continua en marxa, i aquest dimarts s'han conegut alguns detalls més de les diligències. Segons ha publicat La Sexta, les menors van ser violades en diferents narcopisos per part dels membres d'aquesta xarxa i, segons la investigació policial, una d'elles, de només tretze anys, va ser prostituïda pel seu propi pare, amb qui consumia cànnabis i cocaïna i que n'abusava sexualment. De fet, el pare va vendre la menor "per dues bosses de cocaïna" a un jove de 22 anys que formava part d'aquesta xarxa. A aquesta menor la van violar i agredir en un narcopís diversos adults.

Una de les noies que van ser alliberades per la policia d'aquesta xarxa d'explotació sexual va ser, precisament, la que va alertar els agents. La noia, de 14 anys, havia estat retinguda durant tres dies en un narcopís on un home la va obligar a tenir relacions sexuals durant dos dies i mig. Va aconseguir escapar de l'edifici i dirigir-se cap a un estanc, on va demanar ajuda.

stats