FESTA MAJOR

Ferran Adrià obre la Mercè compartint la recepta de la felicitat

El cuiner crida els ciutadans a comprometre's amb l'educació

Durant el seu pregó, el cuiner Ferran Adrià va proposar crear un plat propi de les Festes de la Mercè.
Maria Ortega
21/09/2013
2 min

BarcelonaPassió per la feina i una gran dosi d'optimisme, però també d'exigència. Ferran Adrià, convertit ahir en pregoner de les Festes de la Mercè, va voler compartir la recepta que, diu, ha aplicat des que va començar en això dels fogons. La recepta que regia El Bulli. Un plat que es cuina, sobretot, amb moltes ganes de fer el que fa. Alguns dels seus ingredients bàsics, segons va concretar ahir Adrià, són la passió, el respecte pel passat, l'honestedat i la generositat. Si l'any passat el científic Lluís Torner -que ahir era entre el públic- va remarcar en el seu pregó la importància d'apostar per la recerca, de treure pit del segell Barcelona en el terreny científic, ahir el pregoner destacava les potencialitats de la cuina catalana. Instava a creure en l'hostaleria i la restauració, en els bons cuiners del país per fer front a la situació adversa. Per sortir del pou. I, sobretot, va fer una crida a no perdre la capacitat d'innovar.

Però tampoc es va oblidar del pes de, precisament, l'educació i la recerca. I, encoratjant a fer "increïble" el país, va demanar col·laboració a la societat civil. Es va dirigir a tots els que s'ho poden permetre, com ell mateix, perquè facin "petites aportacions" per a l'educació. "Si no tenim la millor educació, no farem res", va emfatitzar. I es va declarar admirat per l'exemple dels Estats Units, on aquestes donacions són abundants. "No ens pararà ningú", va assegurar en un to similar al que va fer servir l'entrenador Pep Guardiola en el seu discurs al Parlament. Adrià, però, no demanava llevar-se ben d'hora per aconseguir-ho, sinó fer esforços per millorar l'educació. I va assegurar que des d'El Bulli s'ha volgut seguir aquesta línia i, per això, el seu restaurant s'ha "donat al país", com a fundació.

El record d'El Bulli va ser molt present en tot el pregó, i es va projectar, fins i tot, un vídeo breu del dia que va tancar. "Tancàvem però estàvem contents", va indicar. Abans ja havia remarcat que, tot i que van estar molts anys sense arribar a final de mes, s'ho passaven bé "buscant els límits". Eren feliços, va concloure, "amb la cara de felicitat de la gent que hi menjava". El pregó d'ahir el va fer, com va deixar clar d'entrada, en representació de tot el gremi de la gastronomia -amb molts cuiners a l'auditori- i amb un agraïment especial al seu soci Juli Soler. Va ser un pregó que no va seguir cap guió -"Si no, no seria Ferran Adrià", va bromejar- i que va fer un recorregut històric per la gastronomia del país. Va destacar, per exemple, que es considera tradicional el pa amb tomàquet quan, per antiguitat, ho és el pa amb gingebre. No només han canviat els aliments, també la visió dels cuiners. "Fa 30 anys no se m'hauria acudit dir en una discoteca que era cuiner per lligar", va bromejar. I, de fons, durant tot el pregó, les protestes de treballadors de TMB.

stats