Societat 17/10/2017

Forn defensa que l'ingrés a presó de Sànchez i Cuixart no ha de modificar la via del diàleg

El conseller lamenta que la coordinació policial amb l'Estat és pitjor ara que el 17-A

Ara
2 min
Joaquim Forn: “Si ens inviten a buscar una alternativa a BComú, ho aprofitarem”

BarcelonaEl conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha assegurat avui que l'ingrés a la presó dels presidents de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, no ha de modificar "l'estratègia del diàleg" en què el Govern "ha cregut fins ara". En declaracions a RAC1, Forn ha considerat que l'empresonament dels líders sobiranistes és "indignant i vergonyós", però entén que la responsabilitat del Govern és "mantenir la mateixa línia i no renunciar a l'estratègia del diàleg. "El civisme i el pacifisme ens fan forts", ha defensat.

"Només ens en sortirem amb un acord amb l'Estat", ha afegit el conseller, que ha considerat "imprescindible rebaixar la tensió" i ha indicat que "en aquesta línia està la resposta de Puigdemont, que estableix un termini de dos mesos per negociar". Forn ha puntualitzat que "és evident que les detencions d'ahir no ajuden al diàleg" i que "la via pacífica del president" ha de veure's corresposta amb "moviments i signes" per part del govern espanyol.

"És la tercera vegada que el president demana diàleg, i fins ara totes les respostes ens han espantat perquè sembla que tenen pressa per tancar aquesta porta", ha afegit.

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha sigut contundent a l'hora de valorar la coordinació dels Mossos d'Esquadra amb els cossos policials estatals per fer front al terrorisme. Forn ha admès en una entrevista a RAC1 que la coordinació policial és ara, quan fa dos mesos dels atemptats de Barcelona i Cambrils, fins i tot pitjor que aleshores. I ha posat com a exemple el fet que han tingut coneixement que la policia espanyola ha buscat, com a mínim en dues ocasions, persones presumptament vinculades al jihadisme a Catalunya sense que la policia catalana n'hagi sigut informada. "Per què ens continuen impedint la participació en organismes importants?", s'ha preguntat, i ha explicat que, tot i les "bones intencions" de després del 17-A, no s'ha fet cap millora i que la Guàrdia Civil continua bloquejant la partida d'armes llargues comprades per als Mossos fa un any.

Pel que fa als milers de policies espanyols desplaçats a Catalunya per la situació política, Forn ha assegurat que "no té cap sentit que siguin aquí" i ha concretat que ja han demanat en diverses ocasions al ministeri de l'Interior que faci que es retirin. El conseller ha lamentat que aquí la seva "efectivitat policial és zero" i que, en canvi, potser serien necessaris en altres punts de l'Estat. "Aquí només tensen la relació", ha defensat.

stats