Francesc Accensi: "El virus de la pesta pot haver viatjat en les rodes d'un camió o en un tros de carn, potser ens quedarà sempre el dubte"
L'investigador en pesta porcina de l'IRTA-CReSA confia que funcionaran els protocols i que no afectarà les granges
BarcelonaEls investigadors del Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CReSA) estan seqüenciant i aïllant el virus que s'ha detectat en els senglars morts al Parc Natural de Collserola infectats per pesta porcina africana. Busquen el genoma del virus per poder-lo comparar amb els que circulen en altres països i poder-ne acotar l'origen. L'investigador de l'IRTA-CReSA i vicedegà de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Francesc Accensi, explica en conversa amb l'ARA que el més probable és que un animal hagi estat en contacte amb algun aliment o material contaminat que un humà hagi transportat. Amb tot, adverteix: "És possible que ens quedem sempre amb el dubte de com ha arribat aquí. Quan tinguem la seqüència podrem veure d'on ha vingut, i podrem saber si s'assembla molt al virus que circula a Itàlia, Polònia, Alemanya, Romania, Rússia o la Xina. Però no sabrem exactament com ha arribat, si ha estat en les rodes d'un camió o en un tros de carn". Si fos en un aliment, recorda que això hauria afectat el porc o senglar, però no els humans ni altres espècies animals.
"El que ha passat aquí, que ha aparegut com un bolet a Collserola, ja va passar l'any 2018 a Bèlgica. També a Suècia. En aquests dos casos ho van poder eliminar perquè només van tenir casos en senglar i van actuar ràpidament i molt bé", explica l'investigador. Afegeix que en els casos que el virus ha fet aquests "salts" geogràfics, sovint no se n'han pogut concretar els motius. "L'única explicació és l'acció humana, que algú, per descuit, porta un aliment contaminat o no s'ha canviat les botes. Poden ser mil coses". Per això, diu, té sentit la restricció de no passejar o fer activitats a la zona on s'han trobat animals contagiats: "Pot ser que sense voler trepitgis una mica de sang o un vòmit d'un senglar que estigui infectat, t'emportis aquest virus a les sabates i l'endemà vagis a un altre lloc. Aleshores comencen a sortir focus en un altre lloc".
A l'Àfrica, la pesta porcina es transmet a través d'unes paparres que no es troben a Catalunya, explica Accensi. Per això, redueix les hipòtesis sobre l'origen del contagi en el contacte entre animals infectats –que veu improbable, perquè implicaria que un senglar malalt hagués caminat des d'un altre país fins a Collserola– o en el contacte d'un animal amb menjar o material infectat, que considera el més probable: "El virus pot haver viatjat en les rodes d'un camió, les botes d'algú o en les rodes d'una bicicleta, per acció humana".
En el cas que el senglar es mengés un embotit o carn contaminada, apunta Accensi, hauria d'haver estat produïda en un altre lloc perquè a Catalunya no hi ha actualment casos de pesta porcina africana en animals de granja. De fet, afegeix l'investigador, la primera vegada que el virus va sortir de l'Àfrica va ser perquè es van transportar restes alimentàries que estaven contaminades i es van aprofitar per alimentar els porcs. Actualment, però, existeixen protocols per evitar aquestes situacions i, de fet, és un dels motius pels quals no està permès entrar carn des de països de fora de la UE.
"Ens estem preparant des del 2018"
"Ens estem preparant des del 2018", diu en referència al brot aïllat que hi va haver a Bèlgica. Des d'aleshores, les autoritats han treballat en un pla de contingència i estaven previngudes davant la possibilitat que es donessin casos de pesta porcina africana. Per exemple, arran de les infeccions a Bèlgica es va implementar a Catalunya un protocol pel qual sempre que algú avisava que havia vist un senglar mort al bosc o a la carretera, se'n prenien mostres de sang per descartar que tingués el virus. Fins fa poc, tots havien donat resultat negatiu.
Coneixent totes les precaucions que es prenen des de fa anys, Accensi es mostra optimista davant la possibilitat que els contagis se circumscriguin als senglars i no arribin a les granges porcines. A més, explica, ja fa anys que és obligatori que les granges tinguin una doble tanca, sempre revisada, per evitar que els senglars puguin estar en contacte amb els animals a dins. També s'hi han establert normes de bioseguretat per prevenir que el virus entri a les granges, com per exemple que els treballadors s'hagin de canviar de roba i no puguin portar cert menjar: "Et pots emportar un entrepà de truita de patates o un entrepà de tonyina, però no un entrepà de fuet, per evitar que de cap de les maneres pugui entrar el virus a la granja".