Societat 15/11/2016

La Generalitat ja ha imposat 18 sancions de 10.000 euros a empreses energètiques

El govern ha rebut 195 denúncies contra empreses subministradores, la majoria de les quals són per talls indeguts

E.f.
2 min
Les sancions a empreses són per talls sense previ avís en casos de clients vulnerables.

BarcelonaEl Govern va fer recompte ahir de les sancions imposades fins ara a les companyies subministradores de llum, gas i aigua per incomplir la normativa vigent: un total de 18 multes de 10.000 euros cadascuna. Es tracta de casos en què aquestes empreses no han complert amb l’obligatorietat d’avisar preventivament d’un tall de subministrament perquè es comprovi si la causa és una situació de vulnerabilitat i es pugui frenar el tall. El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va assegurar que el Govern seguirà actuant “amb tota la contundència”. Ho va dir en la roda de premsa posterior al consell executiu, marcat per la mort aquest dilluns d’una dona gran a Reus en un incendi a casa seva provocat per unes espelmes amb què s’il·luminava després d’haver patit un tall de llum.

L’Agència Catalana del Consum ja ha fet un requeriment a Gas Natural, l’empresa subministradora en aquest cas, per demanar-los explicacions sobre el procediment que van seguir per tallar la llum a la clienta. El Govern, va dir Baiget, també està en contacte amb l’empresa per comprovar si va complir la llei.

La Generalitat ha rebut 195 denúncies contra empreses subministradores, la majoria de les quals són per talls indeguts. D’aquestes, 115 han derivat en expedients, dels quals 18 han acabat en sancions. El barem sancionador per a aquest tipus de multes “greus” és entre 10.000 i 100.000 euros.

Canvi a la llei de consum

Els diners de les multes que imposi el Govern a empreses subministradores que cometin infraccions contra els drets dels consumidors en casos de pobresa energètica s’hauran d’invertir a pal·liar aquestes situacions precàries. La llei d’acompanyament dels pressupostos inclou un canvi a la llei de l’Agència Catalana del Consum per garantir que aquests recursos derivats de les sancions de consum es destinin “íntegrament i amb caràcter finalista” a combatre la pobresa energètica, segons es desprèn del text de la llei al qual ha tingut accés l’ARA. Fins ara, aquestes sancions de consum anaven a parar a la tresoreria general de la Generalitat, segons van explicar fonts del departament d’Empresa i Ocupació. A partir d’ara, els recursos hauran d’anar íntegrament a les accions que es despleguin des de l’Agència Catalana del Consum per combatre aquests casos de pobresa.

stats