Coronavirus

“Han deixat en mans de Florentino Pérez que jo li pugui fer un petó a la meva mare”

Les famílies demanen acabar amb totes les restriccions a les residències perquè la gent gran recuperi tots els drets

3 min
Les abraçades i contacte físic entre familiars han tornat a les residències

Barcelona“Amb la tercera dosi de reforç, la meva mare serà més lliure?” La pregunta la formula Feli Ruiz Sagrera, de 43 anys, amb la mare de 67 ingressada en una residència des de fa quatre anys i que diu que totes dues han viscut la pandèmia “en una muntanya russa emocional” per les restriccions que l’evolució de les dades epidemiològiques han obligat a adoptar en nom de la protecció de la vida. La seva mare encara és autònoma, tot i que pateix un inici de demència lleu i els mesos de restriccions han fet d’ella una dona “una mica esquerpa i apàtica” perquè, sosté, l’absència de visites i contacte amb l’exterior han fet que s’aïlli en ella mateixa i ara viu en un raconet.

Sobre el paper, després de més de 550 dies (18 mesos i dos dies des que es va declarar l’estat d’alarma) els geriàtrics de Catalunya permeten el contacte físic amb el resident, sempre que tinguin el covid sota control. “És un pas petit, però almenys és un pas”, celebra Ruiz, coordinadora d’Els Estels Silenciats, una de les entitats de familiars que han denunciat la vulneració dels drets fonamentals de la gent gran ingressada en geriàtrics.

Paquita Sierra no pertany a cap entitat de familiars, però es pregunta per què el seu marit en una residència té “menys oportunitats” de moure’s que ella, que es manté al domicili familiar. L’home també camina, però com que de tant en tant li agafen brots van decidir ingressar-lo poc abans de la pandèmia, i ara “treure’l és una aventura”. Explica que se li ha fet “una muntanya” cada canvi de protocol de Salut per adaptar les restriccions a l’evolució del covid, perquè a la residència la informaven “tard i malament” sobre què es podia fer. “He estat tots aquests mesos veient el meu home separats per una taula, al jardí”, s’emociona. La notícia que ja es podran abraçar l’omple d’alegria, però diu “no entendre” per què estant tots dos vacunats, amb test negatiu i amb mascareta, no podien ni fer-se una carícia. “No demanem fer-los petons plens de baba, però amb les mans netes el puc contagiar per tocar-li la galta?”, demana Feli Ruiz, que diu que algun cop li han cridat l’atenció per fer-ho a l’interior de les residències.

La Coordinadora 5+1, una altra entitat crítica amb les restriccions, denuncia que la gent gran de residències siguin les úniques persones que encara tenen la llibertat de moviments segrestada i denuncia que la Generalitat fa i desfà sobre la vida dels residents a través de regulacions ambigües que faciliten que l'última paraula la tinguin les direccions dels centres. Reclama que es posi fi a les limitacions d'accés a les visites i sortides als centres i que, per contra, es mantinguin els cribatges als treballadors i familiars per detectar positius. A més, reclama que en cap moment les restriccions s'han sotmès a judici del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com sí que ha fet el Govern cada cop que ha limitat drets fonamentals de la ciutadania, com el límit de reunió o els tocs de queda. “Han deixat en mans dels fons d’inversió o del Florentino Pérez [propietaris de centres geriàtrics] que jo li pugui fer un petó a la meva mare”, retreu María José Carcelén, portaveu de l'associació, que està a l'espera que la Fiscalia determini si accepta els recursos presentats. "No estan tractant la gent gran com a persones i s'obliden del seu benestar emocional", insisteix.

Per al departament de Salut, el relaxament de les restriccions es produeix sempre que la transmissió del covid es frena a la comunitat i, en aquest sentit, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, apunta que la vacunació ha sigut un factor clau que ha canviat "de la nit al dia" la vida a les residències. És el mateix que apunta el doctor Toni Andreu, director d'estratègia de la patronal ACRA, que assenyala que si bé és "evident que les restriccions han tingut un impacte" en la salut emocional dels residents, sempre s'han imposat per evitar "més morts i aïllaments més llargs" del que han sigut.

stats