Coronavirus

Dosis caducades a les neveres per l'alentiment del ritme de vacunació

Salut comença a administrar la punxada de reforç als residents dels geriàtrics

3 min
Josefa Pérez aplaudint les sanitàries després de rebre la primera dosi de reforç, a la residència La Feixa Llarga de l'Hospitalet

L'Hospitalet de LlobregatEn els gairebé nou mesos de campanya de vacunació contra el covid s’ha passat de no donar l’abast amb les dosis que arribaven a no tenir ningú a qui punxar-les. El departament de Salut guarda a les neveres un estoc de dosis –sense que n'hagi explicitat la xifra concreta– ja caducades o a punt de caducar, mentre el ritme de vacunació s’ha estancat i la fi de les vacances d'estiu no ha comportat l’anhelat repunt per acostar-se a la immunitat de grup.

A mitjans d’agost, el departament preveia que la caiguda de les administracions de dosis responia al fet que molta gent havia ajornat la cita per aprofitar les vacances i que al setembre es reprendria el ritme. Amb aquestes previsions va retirar dels congeladors els vials que confiava que necessitaria però, com ha admès aquest divendres la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, “no ha sigut així” i un nombre indeterminat de dosis ja estan en el termini crític establert de trenta dies aptes per al consum. De fet, en les dues setmanes de setembre s'han posat diàriament menys vacunes que durant els dies de plena canícula, i això ha obligat el departament a canviar d'estratègia i iniciar una cerca més activa dels endarrerits en la vacuna per motius diversos.

Cabezas confia que les dosis que estan “a punt de caducar” es puguin administrar de seguida en la campanya iniciada entre els 40.000 residents de geriàtrics, que a partir d’avui començaran a rebre la tercera dosi de reforç. Amb tot, com ha avançat El País, els vials que ja estan fora de termini es mantindran en estoc perquè Salut vol esperar a veure si l’Agència Europea del Medicament (EMA) actualitza la guia d’ús de les vacunes i estableix que més enllà dels trenta dies fora del congelador són un medicament apte, segur i amb l’eficàcia intacta. Es tracta, segons Cabezas, de no llençar a les escombraries cap vial. “Els deixarem a les neveres perquè en aquests mesos hem après que les pautes canvien”, ha defensat la responsable sanitària, fent referència al fet que al principi es limitava a un període de cinc dies i, després d’una certificació científica, es va augmentar fins als trenta actuals.

Les vacunes de dues dosis, sobretot la de Pfizer i en menor mesura la de Moderna, requereixen una conservació a temperatures extremadament fredes (60 o 90 graus sota zero) en uns congeladors especials. Setmanalment arriben als centres de primària que s’encarreguen d’administrar-les per tot el país segons la previsió i, un cop a les seves neveres, tenen un termini d’un mes per posar-les. Les previsions no s’han complert i ara cada dia s’han de tornar a guardar les dosis que no s’han posat.

La pionera Josefa Pérez

Amb la caducitat a sobre Salut ha avançat uns dies l'administració de la tercera dosi als geriàtrics que preveia fer a partir de la setmana i que avui ja es farà a sis centres, un per regió sanitària. Simbòlicament, l'arrencada s'ha fet a la residència pública de la Feixa Llarga de l’Hospitalet, la mateixa que va inaugurar el 27 de desembre passat la campanya de vacunació a tot Catalunya. I també simbòlicament Josefa Pérez, la catalana que va rebre la primera vacuna contra el covid, ha tornat a ser la triada. Envoltada de fotògrafs i càmeres de televisió, ha animat tothom a confiar en la vacunació.

Al mateix acte, també Cabezas i la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, han remarcat que l’alta cobertura de la vacuna en la població de més de 12 anys ha aconseguit “mitigar els efectes de la cinquena onada”, que tot i l’alt repunt d’infeccions ha sigut la que ha tingut una mortalitat més baixa.

La dosi de reforç en residències es posarà els pròxims dies i Salut no descarta que es reforcin els equips els caps de setmana, alhora que apunta que ja s’han immunitzat amb la tercera punxada de Moderna gairebé 4.000 pacients de risc per immunosupressió, càncer o trasplantats, mentre que el següent grup seria la gent gran que viu a casa seva, començant pels de més de 80 anys.

stats