Coronavirus

A la captura dels últims no vacunats

Salut i l'Ajuntament de Barcelona intensifiquen l'estratègia d'instal·lar punts mòbils amb Janssen i sense cita prèvia en barris més desfavorits i amb pocs immunitzats

3 min
Una infermera vacunant un home, al punt mòbil situat a la plaça del Sortidor del Poble-sec de Barcelona

BarcelonaSense cita prèvia i amb una sola dosi de Janssen. La suma de tots dos elements és el reclam ideal per captar el 30% de la població catalana que encara no s’ha vacunat. N’hi ha que han tingut dificultats per l’idioma, o han naufragat amb tants tràmits telemàtics de webs i missatges al mòbil. Però sobretot, en aquest heterogeni grup d’endarrerits hi ha els que no s’han decidit a posar el braç en pro de la lluita col·lectiva contra el virus fins que una circumstància aliena els ha fet veure que la vacuna els facilitarà la vida. I ho fan per pura comoditat.

Això es nota al punt de vacunació sense cita que aquest divendres s'ha instal·lat al barri del Poble-sec de Barcelona. S'hi han arribat mig centenar de persones, algunes captades pels agents de salut pública al carrer, o amb l'ajut de les entitats que coneixen el personal més vulnerable de la zona. “Tot suma”, subratlla Ferran Daban, agent de salut pública de Barcelona, que pren les dades i fa un petit qüestionari sobre la situació epidemiològica als que van arribant. A Najam Islam un amic li va dir ahir que es podria vacunar amb Janssen. Una punxada i prou. Viu a Santa Coloma de Gramenet i ha aturat un moment el taxi per vacunar-se. En 15 minuts surt amb el certificat covid. Explica que “la falta de temps” li ha impedit vacunar-se fins avui, i que a casa la seva dona també s’ha acabat de convèncer i buscarà un lloc proper “amb Janssen”.

La marca monodosi està recomanada per als més grans de 40 anys, però els sanitaris valoren les circumstàncies personals de cadascú, i per això es va optar per administrar-la als temporers i els sensesostre. Al Poble-sec també es vacuna Pau Freire, que ha baixat de Girona atret per la vacuna d’una sola punxada perquè planeja viatjar sovint a Manchester, on viu la seva companya. Poder viatjar amb menys traves i evitant les quarantenes també ha convençut Emna Bouaoun, gens convençuda amb les vacunes, que ve de Sant Cugat perquè vol viatjar a Tunísia. “Per edat em tocava la Pfizer, però jo volia la Janssen”, es justifica. “És més fàcil així perquè no necessito demanar hora ni tornar per a la segona dosi”, explica també Amitai sota el sol de migdia. 

Retallar la diferència

L'estratègia conjunta del departament de Salut i l’Ajuntament de Barcelona cerca aquests ciutadans, i també reduir les desigualtats de vacunació entre barris. La diferència de percentatge de vacunació entre algunes zones ara és de 23 punts, però havia arribat a ser de 30, a l’abril. Tot per esgarrapar més vacunats. “Ara cada vacuna costa més esforç”, admet la secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, que afegeix que s'ha demostrat que sumar l’estratègia universal i la selectiva permet arribar millor als grups a qui els costa més anar als centres convencionals.

Per a Nativitat, una veïna del Tibidabo que ha baixat fins al Poble-sec fent marxa nòrdica, amb els bastons normatius, Janssen és el mal menor. Primer –relata–, ha passat pel CAP Manso, però “ja no tenen Janssen”, així que ha trucat al 061 i l’han adreçat fins a la plaça del Sortidor. “He vingut com un coet”, explica després d’haver deixat clar que tampoc creu en l’eficàcia de la vacunació. “La pressió mediàtica i veure que si no em vacuno no podré viatjar o entrar en alguns llocs m’ha fet canviar d’opinió”, diu poc convençuda mentre un voluntari de la Creu Roja l’ajuda a descarregar-se l’aplicació La Meva Salut a l'iPhone.

L’esperit és dur la vacuna a “places i carrers per arribar a tothom”, en paraules de la regidora barcelonina de Salut, Gemma Tarafa, tal com ho ha dit a la presentació aquest divendres de la campanya de punts mòbils de vacunació que cada setmana s’instal·len en barris amb índexs baixos d'immunització, sobretot els que tenen una renda per càpita més baixa. Aquesta setmana les carpes han passat pel Poble-sec, el Raval, Trinitat Vella i el Besòs-Maresme, amb una bona acollida per part del veïnat, segons l’Ajuntament, i la vinent visitaran el Bon Pastor i Baró de Viver.

stats