Societat 04/09/2021

Els joves de 20 a 34 anys, els que menys interès tenen per la vacuna

La banalització del contagi, les vacances i el volum d’infeccions a l’estiu estanquen la immunització d'aquesta franja

4 min
Un jove vacunant-se contra el coronavirus a Barcelona.

BarcelonaUn terç dels catalans de menys de 40 anys no han rebut cap vacuna contra el covid. D’aquests, els joves de 20 a 34 anys són els que manifesten menys interès per vacunar-se –fins ara només tres de cada cinc tenen una dosi– i, de fet, són l’únic grup d’edat que encara no ha assolit el 70% de població immunitzada en primera dosi. La campanya de vacunació s’ha estancat coincidint amb les vacances d’estiu i cada dia es posen poc més de 32.000 vacunes, menys de la meitat de les previstes. La frenada és encara més evident entre els joves. 

Inicialment les injeccions en persones d’entre 20 i 34 anys van escalar ràpidament, amb pics de creixement setmanal d’entre el 15% i el 21%, però des de principis d’agost els percentatges s’han reduït a la mínima expressió i ara es posen fins a cinc vegades menys vacunes que fa vint dies. Les taxes de cobertura ja se’n ressenten: només un 61,9% dels joves de 20 a 29 anys i un 63,1% dels que tenen entre 30 i 34 anys han començat a vacunar-se. És el grup que més preocupa a Salut perquè poden vacunar-se des de finals de juny i no ho han fet. 

La cap de medicina preventiva i epidemiològica de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, Magda Campins, creu que darrere d’aquest aparent poc èxit de la vacuna entre els joves hi ha una combinació de tres factors: la banalització dels contagis, dels símptomes i de les conseqüències; la priorització de les vacances d’estiu, i el volum d’infeccions durant la cinquena onada, perquè per protocol s’ha vetat la vacuna a molts joves. 

“No penso que aquest 40% de joves que encara no s’han vacunat siguin escèptics o negacionistes, que segur que també n’hi ha, sinó que majoritàriament estan desinteressats i tenen apatia vacunal per diverses raons. N’hi ha que no troben motivació per vacunar-se i d'altres que, tot i saber que s'han de vacunar, no tenen pressa”, afirma l’experta. L’Arnau, de 28 anys, n’és un exemple: admet que “fa tard” però també diu que no té pressa per vacunar-se perquè ell sempre “té cura” de no contagiar-se: “No em ve d’uns dies més. Vull vacunar-me, no soc cap antivacunes, però com que tenia vacances he preferit esperar-me. Suposo que aquesta setmana agafaré hora”.

Infectats recents

Aquest estiu Catalunya ha superat el miler de casos per 100.000 habitants entre les franges d’edat més joves, i Salut calcula que hi ha més de 200.000 persones de menys de 40 anys que han passat la malaltia durant la cinquena onada. “Estimem que entre un 20% i un 25% dels joves han passat la malaltia i que fins a un 15% podrien haver-la tingut a l’estiu”, explica Campins. Com el Roger, de 27 anys, que es va contagiar a principis de juliol. “Feia dies que intentava agafar cita per vacunar-me però visc a Barcelona i només em sortien opcions llunyanes, com Viella”, explica. Poc després que el Govern obrís la vacunació al seu grup d’edat es va infectar i, si bé diu que “va tenir mala sort”, també admet que a l’estiu “va abaixar la vigilància”.

Tampoc la Sònia, de 24 anys, va aconseguir cita per vacunar-se a temps, però ella no té cap idea de com es va contagiar: “Gairebé no havia sortit de casa, ni festes ni sopars. Vaig ser la primera a tenir símptomes però el vam agafar tota la família”. Tant la Sònia com el Roger volien vacunar-se abans del contagi i continuen volent-se vacunar. De fet, asseguren que és “una urgència”. 

Però tenir una infecció recent impossibilita vacunar-se, com a mínim, els dos primers mesos. Catalunya ha escurçat de sis a dos mesos el període que cal deixar entre la infecció activa i la vacuna, però altres comunitats com les Balears i Madrid ho redueixen a un sol mes. “El protocol es va idear perquè no hi havia prou vacunes, però ara és un element dissuasiu”, recorda Jeffrey Lazarus, investigador de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que creu que els joves que han passat la infecció fa poc poden tenir menys pressa per vacunar-se. “M’ho prenc amb calma perquè l’he passat de manera asimptomàtica i tot el meu cercle està vacunat. Si me la vull posar és per poder viatjar”, corrobora el Ferran, de 24 anys. 

80% a tots els grups

Els experts subratllen que no només s’ha de reforçar el missatge de protecció individual, sinó també el de protecció col·lectiva; és a dir que la vacuna salva la gent vulnerable i permet recuperar activitats suspeses o molt limitades. “Els joves han d’entendre que ells mouen el virus”, afirma Lazarus. Hi coincideix Campins, que avisa que a les franges joves és probable que no s’arribi a superar el 90% de vacunats com amb els més grans de 60 anys. “Però almenys aspirem a arribar al 80% en tots els grups”, afirma.

Tant les autoritats com els experts confien que la interrupció de la vacunació en aquestes franges es reverteixi les pròximes setmanes. “Donem-nos de marge tot el mes de setembre per veure com avança la vacunació abans de prendre qualsevol mesura més dràstica”, apunta Campins. Si la campanya no acaba d'arrencar, no descarta desplegar una estratègia com la de França i exigir el certificat de vacunació per a determinades activitats, si bé no creu que calgui aplicar-la immediatament.

stats